Nu se mai impozitează baccişul
Ministerul Finanţelor renunţă la impozitarea bacşişului, pentru că aplicarea taxei ar fi destul de dificilă în anumite domenii.
Articol de Radio România, 16 Mai 2015, 08:16
Acest lucru va fi posibil după ce ordonanţa care reglementează acest aspect va fi modificată în Parlament, până la începutul lunii viitoare.
Ministrul de resort, Eugen Teodorovici, a a avut ieri o nouă serie de consultări pe această temă cu reprezentanţi din industria hotelieră, a restaurantelor şi a firmelor de catering, dar şi cu furnizori de servicii de taximetrie.
În urma acestor întâlniri ministrul Teodorovici a anunţat decizia luată.
"Această idee a impozitării bacşişului a plecat tocmai de la o solicitare din partea celor din piaţă încă din 2012, pentru a soluţiona acea situaţie în care controlul venea şi identifica în casele de marcat sume suplimentare faţă de încasările oficiale. Am decis împreună, în urma unei discuţii foarte constructive, că acest lucru ar trebui să fie scos din ordonanţa care reglementează bacşişul, tocmai pentru a evita situaţii neplăcute în aplicarea acestuia. Mecanismul rămâne în vigoare, aşa cum este prevăzut de ordonanţa de urgenţă, până când el se va elimina. Noi am spus că 1 iunie cel târziu acest lucru se va elimina, în Parlament", a declarat Eugen Teodorovici.
După acest anunţ, copreşedintele Partidului Naţional Liberal, Alina Gorghiu, a cerut demisia ministrului Teodorovici şi restituirea sumelor cheltuite de firme ca urmare a impozitării bacşişului.
Ordonanţa de urgenţă privind această măsură a fost, de asemenea, atacată la Curtea Constituţională, de Avocatul Poporului.