"Nu este prima dată când se fac declaraţii legate de autonomie"
Prim-vicepreşedintele PDL,Sorin Frunzăverde susţine că România nu trebuie să-şi facă probleme legate de declaraţiile unor oficiali maghiari privind autonomia, pentru că este o ţară membră NATO ŞI UE.
Articol de Bogdan Isopescu, 25 Iulie 2011, 14:23
România nu trebuie să-şi facă probleme în urma declaraţiilor unora dintre participanţii la Şcoala de Vară a Tinerilor Maghiari de la Băile Tuşnad, susţine prim-vicepreşedintele PD-L, Sorin Frunzăverde.
El spune că nu este pentru prima dată când s-au făcut astfel de declaraţii legate de autonomie pentru maghiarii din Transilvania în cadrul acestui evenimentul care se desfăşoară în fiecare an. Sorin Frunzăverde:
"Sunt declaraţii pe care le fac anumiţi participanţi, în general, la această Şcoală de Vară. Noi suntem prima ediţie unde au loc asemenea manifestări, dar eu cred că, din punct de vedere al situaţiei României, faptul că suntem o ţară membră a Uniunii Europene şi membră NATO califică din start toate aceste, hai să spunem presupuse probleme pe care le avem. România nu are o asemenea problemă în acest moment şi, ca atare, nici comunitatea maghiară nu cred că are", a spus Frunzăverde.
Vicepremierul ungar Semjen Zsolt a afirmat, miercuri, la deschiderea Universităţii de Vară "Tusvanyos", că maghiarii din Transilvania nu trebuie să renunţe la idealul obţinerii autonomiei Ţinutului Secuiesc, adăugând că politicienii din Budapesta sunt "foarte, foarte angajaţi în privinţa autonomiei".
Szilagyi Zsolt, şeful de cabinet al vicepreşedintelui Parlamentului European, Tokes Laszlo, a declarat, joi, la "Tusvanyos", că "dacă nu va exista autonomie în Transilvania nu va putea supravieţui comunitatea maghiară din Ţinutul Secuiesc", menţionând că "există un proces de românizare a acestor ţinuturi".
Liderul UDMR, Kelemen Hunor, a declarat, vineri, la Universitatea de Vară "Tusvanyos", că maghiarii din Transilvania vor să trăiască acolo păstrându-şi identitatea, iar "calea potrivită" este a autonomiei, care se poate obţine fie printr-o declaraţie şi sprijin din afară sau interior, fie prin găsirea unor parteneri, pe calea deciziilor parlamentare.