Noul preşedintel al ICR vrea să schimbe imaginea României prin cultură
Diplomatul şi omul de cultură Radu Boroianu, regizor ca formaţie, şi-a declarat intenţia să schimbe imaginea României prin intermediul unei judicioase puneri în valoare a culturii noastre.
Articol de Mihaela Helmis, 06 Mai 2015, 07:40
Noul preşedinte al Institutului Cultural Român, Radu Boroianu, şi-a prezentat, marţi, principiile după care îşi va exercita mandatul la conducerea instituţiei, lansând un manifest intitulat "Între ieri, astăzi şi mâine",.
El afirmă că miza lui principală este recunoaşterea creativităţii şi a valorilor culturale româneşti.
Radu Boroianu a mai anunţat că va prezenta la începutul lunii august, strategia ICR pe următorii ani, precizând că nu are în vedere "schimbarea fără o întemeiată analiză" şi că va propune crearea unui consiliu consultativ mai puţin numeros, la a cărui conducere se va afla academiciamul şi scriitorul Nicolae Breban.
Diplomatul şi omul de cultură Radu Boroianu, regizor ca formaţie, şi-a declarat intenţia să schimbe imaginea României prin intermediul unei judicioase puneri în valoare a culturii noastre.
"Socotesc, sper să nu fiu singurul, că este probabil cea mai mare avuţie pe care o au românii, de la isteţimea meşteşugarului şi plugarului până la marii creatori în domeniile cele mai variate ale artelor, al ideilor sau ale tehnicii şi ştiinţei", a spus adu Boroianu.
Ţelurile, strategiile şi provocările ar fi cuvintele cheie.
"Institutul Cultural Român are ca vocaţie să aducă la cunoştiinţa lumii largi că aceste toate valori există şi se exprimă. De multe ori când ei nu au rămas în interiorul frontariilor româneşti, noi îi uităm şi ceilalţi nu ştiu că ei sunt români. Toate instituţiile asemănătoare în lume proiectează în timp anmite gânduri în această campanie pentru promovarea culturii şi creativităţii lor. Or această proiecţie în timp, aceste, cum se numesc astăzi, proiecte multianuale, noi nu întotdeauna am ştiut să le gândim şi mai ales să ne ţinem de ele. Acum am părăsit complet politica, deci am singur ţel, care este promovarea culturii româneşti" a menţionat Boroianu.
Între provocări, şi anul 2018.
"România are nevoie, nu numai România creativă, ci România, în general, statalitatea română, poporul român, toţi avem nevoie ca omenirea să vadă părţile bune, pozitive, ale acestui neam al nostru - există, trebuie însă să ştim să le proiectăm. Politica, în general, politica diplomatică trebuie să devină activă, să nu mai rămână reactivă, lucru care de multe ori ne-a plasat într-o poziţie secundă, cu toate că valoarea noastră poate e alta. Nu e simplu ceea ce e simplu ca schimbare de strategie, sunt convins. Vreau să ieşim însă complet însă din zona aceasta a lipsei de dialog", a mai susţinut noul director al ICR.
Radu Boroianu îşi propune în acest sens să lucreze cu un consiliu consultativ redus, dar reprezentativ din care va face parte şi academicianul Nicolae Breban, prezent la conferinţa de presă de astăzi.
"Noi, cei de la Academia Română vom fi alături de ICR, deci ar trebui să ne adunăm laolaltă, Ministerul de Externe, Ministerul Culturii şi ICR, să putem pune în valoare acest filon de petrol nevăzut şi consistent care e cultura română, inteligenţa, geniul românesc pe plan european", a susţinut Nicolae Breban.