Noul Cod rutier, adoptat săptămâna viitoare
Proiectul noul Cod rutier a fost amânat de mai multe ori, pentru ca liderii USL să se pună de acord asupra formei finale.
Articol de Radio România, 13 Octombrie 2013, 09:46
Noul Cod rutier va fi adoptat săptămâna viitoare dacă va fi găsită o soluţie tehnică de implementare, anunţă autorităţile.
Miercuri, adoptarea noilor prevederi a fost amânată, pentru a clarifica detaliile tehnice de constituire a unui cont unic în care vor fi încasate amenzile percepute pentru încălcarea regulilor de circulaţie.
Potrivit modificărilor aduse Codului rutier, contul va putea fi verificat de Poliţie, iar permisul de conducere va putea fi suspendat dacă amenda nu este achitată în termen de 30 de zile.
Totodată, documentul prevede că o concentraţie de alcool de până la 0,2 la mie nu va constitui contravenţie, în timp ce o concentraţie de 0,5 la mie reprezintă infracţiune.
Principalele modificări ale noului cod rutier
►Amenzile
Amenzile, care pot ajunge până la 9600 de lei şi suspendarea pentru doi ani a permisului de conducere sunt principalele modificări pe care executivul le are în vedere.
Potrivit premierului, scopul prioritar este să avem mai multă siguranţă pe şosele, iar cei care încalcă legea să plătească.
Potrivit proiectului, cei care nu îşi achită amenzile de circulaţie în 30 de zile, vor rămâne fără permis de conducere, iar suspendarea se aplică până la plata amenzii.
►Suspendarea permisului
Autorităţile vor să prelungească până la doi ani durata de suspendare a permisului de conducere pentru:
- depăşirea cu peste 50 de kilometri pe oră a vitezei legale
-conducerea sub influenţa alcoolului
- trecerea nelegală la nivel de cale ferată
- mersul pe contrasens.
►Alcoolemie
- până la 0,2 miligrame alcool pur în aerul respirat nu se va aplica nicio sancţiune
- între 0,2 şi 0,5 se va considera contravenţie, iar peste 0,5 infracţiune.
Potrivit discuţiilor de până acum, cei care comit infracţiuni vor rămâne fără permis chiar din momentul în care le produc.
Premierul Victor Ponta susţinea că nu i se pare normal ca cel care a comis un accident grav cu victime să mai aibă dreptul de a conduce până la finalizarea procesului în instanţă.