Noul Cod al Muncii loveşte în "mentalităţi"
Ministrul Muncii, Ioan Botiş a declarat, sâmbătă, la Bistriţa, că cele cinci legi care alcătuiesc Codul de Dialog Social sunt pregătite, iar dacă Guvernul nu îşi va asuma răspunderea pe ele, el le va trimite Parlamentului.
Articol de Cristiana Sabău, 12 Martie 2011, 17:53
Ioan Botiş a declarat că din punctul său de vedere Codul de dialog este elaborat şi aşteaptă negocierile cu partenerii sociali.
"Când am prezentat Codul Muncii, am prezentat şi Codul de Dialog Social, legea patronatului, legea sindicatelor, legea privind contractul colectiv de muncă, legea conflictului de muncă şi legea CES, dar asta e politica. Mi s-a spus că, societatea nu e pregatită să accepte atât de multe transformări şi de profunde. (...) În momentul în care o să aibă capacitatea ceilalţi să accepte negocierile cu mine, o să le pun pe tapet si, chiar daca nu o sa fie o noua angajare, toate cele cinci legi le voi trimite Parlamentului”, a precizat ministrul muncii.
El le-a spus oamenilor de afaceri din Bistriţa că este convins de faptul ca noul Cod al Muncii este bun fiindcă a reuşit să lovească în anumite mentalităţi.
"Ştiti ce mi-a întărit credinţa că acest Cod al Muncii este bun? Faptul că a lovit în nişte mentalităţi. Am vazut UGIR 1903 alături de BNS sau Cartel Alfa. Incredibil. Patronatul, o parte din el, era pe aceeaşi baricadă cu sindicatul. O parte din patronate au fost înţelepte şi au susţinut Codul Muncii”, a declarat Botiş.
Ministrul Muncii, a mai spus că şi reforma în zona administrativă trebuie continuată pentru că oamenii trebuie să învete să fie performanţi la locul de munca.
"Trebuie să reuşim să lămurim oamenii că avem nevoie de performanţă ca să rezistăm în aceasta lume competitivă", a explicat ministrul.
El le-a explicat oamenilor de afaceri prezenti la întrunire că anul acesta, ministerul pe care îl conduce, va face investiţii importante în programe informatice.
"Fac investitii de 20 milioane de euro pentru zona de dotări informatică. Atât timp cât numărul clienţilor scade e firesc să nu ţin un aparat birocratic mare cu eficienţă scăzută. E firesc că, aducând softuri performanţe, computere, nu are rost să ţin trei oameni care să facă aceeaşi muncă în continuare", a afirmat Botiş.
În acest context, ministrul muncii a declarat că va face reduceri sau va încerca să reorienteze forţa de muncă în vederea realizării unei productivităţi ridicate.