Noul Cod al Muncii începe să-şi producă efectele
Actul normativ, pentru care guvernul şi-a asumat răspunderea în parlament, a intrat în vigoare la data de 1 Mai.
Articol de Sorin Moţatu, 02 Mai 2011, 10:29
Autorităţile se aşteaptă ca acesta să ducă flexibilizarea pieţei muncii şi la înfiinţarea de noi locuri de muncă.
Inspecţia Muncii atrage atenţia angajatorilor că de acum pot face chiar închisoare dacă au mai mult de cinci salariaţi fără contract individual de muncă.
Angajatorii riscă până la doi ani de închisoare dacă primesc la muncă mai mult de cinci persoane, fără încheierea unui contract individual de muncă, dar vor avea posibilitatea de a încheia contracte pe o perioadă determinată de trei ani în loc de doi ani.
Angajatorul va avea dreptul să stabilească obiective de performanţă individuală.
Perioada de probă va fi de cel mult 90 de zile calendaristice în cazul funcţiilor de execuţie şi 120 de zile pentru funcţii de conducere, iar angajatorul va putea să reducă programul de lucru de la 5 la 4 zile, cu reducerea salariului, numai după consultări cu sindicatele.
Durata maximă legală a timpului de muncă nu va putea depăşi 48 de ore pe săptămână, inclusiv orele suplimentare.
Angajatorul are obligaţia să stabilească programarea concediului de odihnă astfel încât fiecare salariat să efectueze într-un an cel puţin zece zile lucrătoare de concediu neîntrerupt.
De asemenea, noul Cod al Muncii prevede ca sporul pentru lucrul pe timp de noapte creşte de la 15% la 25%, dacă timpul lucrat reprezintă cel puţin trei ore de muncă de noapte, informează redactorul RRA.