Noul bilanț al furtunilor: 8 oameni au murit şi 67 au fost răniţi
Cel mai grav afectat de vijelii este judeţul Timiș.
Articol de Radiojurnal, 18 Septembrie 2017, 06:11
8 oameni au murit şi 67 au fost răniţi în furtunile violente care au lovit, duminică după-amiază, judeţele din vestul ţării. 5 dintre victime s-au înregistrat în Timiş, două în Bistriţa-Năsăud şi una în Arad.
Se circulă din nou normal pe toate drumurile naţionale din România, anunţã Centrul Infotrafic al Poliţiei Române.
Din cauza furtunii violente, duminică, circulaţia pe mai multe drumuri naţionale din vestul şi nordul ţãrii a fost blocatã de copacii cãzuţi pe carosabil.
Cel mai grav afectat de vijelii este judeţul Timiş, de unde revine, în direct, Alina Bujancă:
Au trecut aproape 5 ore de la furtuna violentă care a lovit judeţul Timiş în urma căreia 5 persoane au murit şi 49 de oameni, dintre care 7 copii, au fost răniţi.
Până acum peste 50 de arbori căzuţi la pământ au fost ridicaţi de pe carosabil şi maşinile avariate, dar mai sunt încă zone unde oamenii aşteaptă ca echipele ISU să-i ajute să degajeze căile de acces.
Au căzut acoperişurile de pe cel puţin 11 imobile, inclusiv de pe blocuri şi de pe o şcoală din localitatea Buziaş, care a rămas fără ţigle pe 60% din suprafată.
În zona Lipovei, spre exemplu, un întreg acoperiş de tablă de pe mansarda unui bloc s-a prăbuşit peste 4 maşini parcate şi a blocat strada. Iată ce spun oamenii despre vijelia care s-a abătut astăzi asupra zonei.
"Acoperişul e la pământ, nu a mai rămas nimic sus".
"Vă daţi seama, nu avem nici lumină, copii mici, dezastru, ca o tornadă. Când s-au adunat norii din dreapta, din stânga şi exact la mijloc şi s-au adunat şi la urmă aşa s-au învârtit şi norii între ei şi dintr-o dată un vuiet şi nu a apucat băiatul să spună "mami, dă-te la o parte" că a şi venit. Soţul s-a uitat, de două ori a suflat, a treia oară l-a luat cu totul. Placa de sub picioare s-a mişcat şi frigiderul în apartament", spun oamenii afectați.
Mai multe zone din Timişoara şi din localităţile învecinate nu au nici acum curent electric.
Peste 150 de pompierii au fost mobilizaţi pentru a interveni acolo unde este nevoie, iar autorităţile sunt pe teren pentru a evalua pagubele.
Arad
O femeie a murit în staţiune balneoclimaterică Moneasa din judeţul Arad, după ce un copac de dimensiuni considerabile a căzut peste aceasta.
Copacul a fost rupt de furtuna puternică ce s-a abătut peste judeţul Arad duminică, transmite corespondentul RRA, Ioan Suciu.
În municipul Arad, în doar câteva minute, rafalele puternice de vânt au smuls un acoperiş de tablă de pe un imobil din cartierul Aradul Nou, care a căzut peste un autoturism.
Traficul rutier a fost blocat în zonă. Totodată, mai mulţi copaci au fost smulşi din rădăcini şi culcaţi la pământ în centrul oraşului.
În mai toate cartierele din municipiul Arad, vântul puternic a smuls ţigle de pe blocuri sau case, dar şi panouri publicitare care au căzut pe autoturisme.
Maiorul George Pleşca spunea cu puţin timp în urmă că peste 100 de militari de la ISU Arad, sprijniţi de detaşamentele din Bârzava, Ineu şi Sebiş, acţionează la această oră pe toată raza judeţului Arad pentru limitarea efectelor produse de furtună.
Totodată, mai multe localităţi au rămas fără curent electric. Zeci de copaci au fost smulşi şi pe drumurile din judeţul Arad; arterele sunt blocate de către aceştia.
Mureș
A fost o atenţionare de cod portocaliu, duminică, între orele 18:00 şi 19:30 în judeţul Mureş şi judeţul Harghita, dar pericolul a trecut momentan.
În Harghita este şi acum cod galben de ploi şi vânt.
Furtuna a rupt însă copaci în judeţul Mureş, în mai multe localităţi, precum Târgu Mureş, zona Reghin, comuna Petelea, Sânmărtinu de Câmpie, Sărmăşel, provocând perturbarea traficului rutier şi feroviar şi unele pagube materiale deocamdată considerate minore, transmite Radio Târgu Mureș.
Bihor
Două persoane din localitatea Poieni au fost rănite şi transportate la Spitalul Clinic Judeţean de Urgenţă din Oradea, în urma fenomenelor meteorologice periculoase produse duminică. Alte 35 de persoane s-au prezentat la Spitalul municipal din Beiuş, dintre care 7 sunt internate.
Au fost doborâţi copaci, stâlpi de electricitate şi acoperişuri în 38 de localităţi. 18 unităţi şcolare au fost afectate, iar cursurile au fost astăzi suspendate.
În alte cinci localităţi s-au produs avarii la imobile, fiind deteriorate acoperişurile la majoritatea gospodăriilor. 18 linii de medie tensiune, 364 de posturi de transformare şi 12 stâlpi de medie tensiune din judeţul Bihor au avarii.
Aseară s-a reunit la Prefectura Bihor Comitelul judeţean pentru Situaţii de Urgenţă, relatează corespondentul RRA, Stelian-Radu Cacuci.