Noul an şcolar începe sub semnul divergenţelor
În timp ce ministrul Educaţiei, Daniel Funeriu susţine că 90,5 la sută dintre elevi vor merge în şcoli autorizate, sindicatele atrag atenţia că noul an şcolar nu are deloc semne bune şi ameninţă cu proteste.
Articol de Cristina Iliescu, 12 Septembrie 2010, 10:51
Luni începe noul an şcolar, iar ministrul Educaţiei spune că totul este pregătit pentru revenirea la cursuri a celor peste trei milioane de elevi.
Daniel Funeriu susţine că aproape toate şcolile au autorizaţiile necesare, iar disponibilizările nu au afectat profesorii titulari.
Sindicatele din învăţământ consideră, însă, că situaţia din sistem este gravă şi au anunţat că vor protesta în continuare, dar fără întreruperea cursurilor.
Ministrul Educaţiei a precizat că în acest an şcolar nici o şcoală nu va fi închisă dacă de acolo elevii nu vor putea fi transportaţi în altă unitate de învăţământ şi că nici un cadru didactic titular nu este afectat în urma disponibilizărilor efectuate începând cu 1 septembrie.
"În acest an şcolar, peste 90,5% dintre copiii României vor merge în şcoli care sunt autorizate, 670.000 de copii vor primi în acest an şcolar încă din primele zile rechizite gratuite. Copiii care beneficiază de aceste rechizite gratuite sunt copii care aparţin păturilor sociale defavorizate", susţine Daniel Funeriu.
Federaţiile sindicale din învăţământul preuniversitar apreciază însă că noul an şcolar nu începe sub nici o formă sub auspicii bune.
Două dintre ele, unite recent într-o alianţă, au stabilit deja un calendar protestatar.
"Învăţământul este lovit în continuare. Peste 1.600 de şcoli ştiţi că sunt închise prin comasare sau desfiinţare? Veniturile salariaţilor din învăţământ au scăzut nu cu 25%, ci cu mai mult de 25%, ajungând uneori şi până la 50%?", susţine Gheorghe Izvoranu, preşedintele Federaţiei Sindicatelor din Învăţământ "Spiru Haret".
Calendarul protestelor sindicaliştilor din Educaţie cuprinde mitinguri, mese rotunde şi depunerea de memorii la Comisia Europeană.