Noul acord cu FMI: Patru miliarde de euro, pe doi ani
Autorităţile române au convenit cu Fondul Monetar Internaţional şi Comisia Europeană un acord preventiv pe doi ani care va totaliza patru miliarde euro.
Articol de Iulian Olescu, 31 Iulie 2013, 11:08
Autorităţile române, misiunea FMI şi Comisiei Europene au ajuns la un acord la nivel tehnic în privinţa noului program de tip preventiv, care va fi pe o perioadă de 24 luni, a declarat , miercuri, într-o conferinţă de presă la sediul BNR, şeful misiunii FMI, Andrea Schaechter.
Asistenţa financiară va fi de patru miliarde de euro, acordată în mod egal de FMI şi Comisia Europeană.
Noul acord stand-by de tip preventiv trebuie aprobat de board-ul FMI la reuniunea din toamnă.
Principalele doua obiective majore pe care şi le propune Guvernul în urma noului acord cu FMI, convenit deja la nivel de experţi, sunt legate de asigurarea şi menţinerea stabilităţii financiare şi de un progres pe linia continuării reformelor structurale, a declarat Andrea Schaechter, la finalul negocierilor pentru încheierea unui nou acord stand-by de tip preventiv cu România.
Noul acord conţine angajamente de continuare şi accelerare a reformelor structurale, mai ales în domenii cum ar fi energia şi transporturile şi de creştere a deţinerilor provate în întreprinderile cu capital de stat.
FMI a revizuit prognoza de creştere economică
Fondul Monetar Internaţional a îmbunătăţit prognoza de creştere economică a României pentru acest an la 2% şi la 2,25% anul viitor, pe fondul unor exporturi mai puternice în primul semestru şi a unei producţii agricole mai bune, a declarat Andrea Schaechter, şeful misiunii FMI în România.
"Constatăm că redresarea economică se accelerează şi continuă să se accelereze. În prima parte a anului, exporturile au fost mai puternice, în timp ce cererea internă s-a menţinut slabă. Producţia agricolă este mult mai bună decât anul trecut. Având în vedere aceste lucruri, am crescut proiecţia pentru creşterea economică la 2% pentru acest an, iar pentru anul viitor ne aşteptăm ca această redresare să continue, avem o proiecţie de ?doi şi un sfert? pentru anul viitor", a afirmat Schaechter într-o conferinţă de presă, la finalul misiunii FMI privind discuţiile în legătură cu noul acord de împrumut.
Ministrul delegat al Bugetului, Liviu Voinea, a declarat luni că prognoza de creştere economică pentru acest an a fost ridicată, în urma discuţiilor cu FMI, de la 1,6% la 1,9%, Guvernul estimând însă pentru sfârşitul anului un avans al PIB peste noua ţintă.
Anterior, FMI şi autorităţile române au estimat o creştere de 1,6% în acest an şi de 2% anul următor.