Noua politică agricolă comună, adoptată de Parlamentul European
Potrivit comisarului pentru Agricultură, Dacian Cioloş, noua politică agricolă comună protejează biodiversitatea, calitatea apei şi a solului şi pune accent pe subvenţiile directe.
Articol de Iolanda Bădiliţă, 21 Noiembrie 2013, 08:38
Parlamentul European a adoptat noua politică agricolă comună a Uniunii Europene.
Strategia pentru perioada de până în anul 2020 pune accent pe subvenţiile directe şi pe culturile ecologice şi, după cum transmite din Strasbourg, Iolanda Bădiliţă, îi va avantaja pe tinerii fermieri
Odată cu intrarea în vigoare a noilor reglementări, vor putea accesa fonduri agricole doar cei care dovedesc că activitatea agricolă pe care o desfăşoară contribuie substanţial la veniturile generale.
"Plăţile directe vor fi rebalansate şi îndreptate către grupurile ţintă. Prin măsurile pentru protecţia mediului, politica agricolă comună va proteja biodiversitatea, calitatea apei şi a solului, fapt care va contribui la o dezvoltare pe termen lung a agriculturii, pentru conservarea securităţii alimentare", a spus comisarul pentru agricultură, Dacian Cioloş, făcând referire la faptul că acordul adoptat prevede că 30% din plăţile directe către statele membre vor putea fi accesate doar dacă măsurile finanţate includ şi proceduri de protecţie a mediului.
Fermierii, care au vârste de până la 41 de ani şi îşi încep activitatea în agricultură cu 25 până la 90 de hectare, vor primi cu 25% mai mult plăţi directe.
În schimb, fermele mari, către care sunt direcţionate sume de peste 150.000 de euro, vor avea o reducere de 5% pentru sumele care depăşesc acest prag.