Noua ordonanță privind salariile bugetarilor intră în dezbatere publică
1 iunie este data la care executivul îşi propune să adopte o nouă ordonanţă de urgenţă privind salariile bugetarilor, a declarat ministrul Muncii, Dragoş Pîslaru.
Articol de Petruţa Obrejan, 22 Aprilie 2016, 16:37
Ordonanţa de urgenţă, care va reglementa sistemul salariilor bugetarilor, va fi pusă în dezbatere publică la 15 mai, iar noua abordare se va concentra pe salariile de bază, nu pe sporuri şi indemnizaţii, a declarat astăzi ministrul muncii, Dragoş Pîslaru, după şedinţa Consiliului Naţional Tripartit.
El a mai anunţat că de luni se va lucra împreună cu partenerii sociali pe proiectul ordonanţei de urgenţă pentru ca la începutul lunii iunie să poată fi adoptată de executiv.
1 iunie este data la care executivul îşi propune să adopte o nouă ordonanţă de urgenţă privind salariile bugetarilor - declara astăzi, la finalul reuniunii Consiliului Naţional Tripartit, ministrul muncii Dragoş Pîslaru.
Proiectul va fi elaborat timp de trei săptămâni împreună cu experţii sindicatelor şi patronatelor pentru ca mai apoi să fie supus dezbaterii publice.
Dragoş Pîslaru a explicat că noua ordonanţă nu-şi propune modificarea legii cadru privind salarizarea unitară, ci doar corectarea unor situaţii inacceptabile din punct de vedere salarial existente în administraţia românească.
"Noi discutăm de o administraţie publică a unui stat membru al UE în care ai oameni care câştigă salarii nete de sub 1000 de lei. Acest lucru nu este acceptat. Şi de aceea avem o datorie morală şi de demnitate în sistemul public de a ne uita la cei care sunt cei mai afectaţi. Nu este vorba aici numai de cei de la bază cum s-a vehiculat deja, e vorba de categorii cu studii medii. Este vorba şi de zona de intrare în sistem cu studii superioare", a spus Dragoş Pîslaru.
Sporurile şi indemnizaţiile nu vor face obiectul corecţiilor noii ordonanţe, acestea rămânând la nivelul existent.
Pe de altă parte, reglementările din zona salarială trebuie corelate cu reforma administraţiei, întrucât nu se poate discuta de performanţă fără motivarea salariaţiilor, fiind o chestiune de demnitate şi decenţă - a mai spus Dragoş Pîslaru.
Sindicatele, nemulțumite
Liderii de sindicat prezenţi astăzi la Consiliul Naţional Tripartit s-au declarat nemulţumiţi de noile intenţii ale guvernului.
Ei au atras atenţia că planurile Guvernului sunt greu de pus în practică şi că este posibil să apară alte nemulţumiri, care să scoată zeci de mii de oameni în stradă.
Preşedintele Federaţiei Sindicatelor Libere din Învăţământ, Simion Hăncescu, a precizat că a cerut primului ministru să lucreze în paralel la un proiect de lege a salarizării până la sfârşitul anului.
Sindicatele au spus că în perioada următoare vor face o analiză serioasă în ceea ce priveşte veniturile salariale în plată pentru fiecare domeniu. Preşedintele Blocului Naţional Sindical Cartel Alfa, Costin Dumitru, explică.
"Am sesizat astăzi pe cifre efective diferenţe uriaşe la aceeaşi meserie şi la aceeaşi calificare. Începând de la nivel de rang de secretar de stat de la 4.200 de lei net până la 7.600 de lei net, deci pe aceeaşi funcţiune, dar în ministere diferite. O altă categorie profesionară. Şoferii care într-un minister sunt plătiţi, într-un aparat bugetar sunt plătiţi la 1.200 de lei, în alt minister sunt plătiţi la 2.000 de lei, în alt minister la 4.000 de lei", a spus Costin Dumitru.