Noua listă a medicamentelor compensate intră în vigoare la toamnă
Lista de compensate ar putea intra în vigoare abia la toamnă, după ce va fi reevaluată în totalitate, susţine ministrul Sănătăţii, Nicolae Bănicioiu.
Articol de Adriana Turea, 18 Aprilie 2014, 08:26
Ministerul Sănătăţii vrea să compenseze integral medicamente pentru cancer, epilepsie, boli neurologice degenerative şi boli endocrine.
Proiectul este în dezbatere publică, postat pe site-ul ministerului.
Lista de compensate ar putea intra în vigoare abia la toamnă, după ce va fi reevaluată în totalitate, întrucât actualul ministru al sănătăţii, Nicolae Bănicioiu, nu are încredere în cea alcătuită în mandatul lui Eugen Nicolăescu.
Reprezentanţii pacienţilor susţin că noua amânare le pune viaţa în pericol şi ameninţă cu proteste.
Totuşi, de luna viitoare vor fi incluse pe listă 17 medicamente noi pentru bolnavii de cancer şi boli rare.
Ministrul Sănătăţii, Nicolae Bănicioiu, a anunţat că pacienţii care suferă de boli rare nu au altă alternativă de tratament.
"Aceste medicamente, orfane, sunt cele care se referă la afeciuni care pun în pericol viaţa sau reprezintă afecţiuni grave ale organismului, epilepsie, endocrine, oncologie, hipertensiunea pulmonară, boli neurologice degenerative, transplantul medular; deci sunt afecţiunile, practic, cele mai grave, pentru care nu exista alternativă terapeutică în România", a spus Nicolae Bănicioiu.
Reprezentanţii pacienţilor nu sunt de acord cu măsura luată de Ministerul Sănătăţii şi spun că viaţa lor este pusă în pericol.
"Considerăm că este încă o amânare şi o iresponsabilitate a Guvernului Ponta. Ceea ce au făcut ei şi au dat drumul la drumul la 16 -17 medicamente noi, orfane, se adresează unui număr foarte mic de pacienţi", a spus preşedintele Alianţei Pacienţilor Cronici din Romania, Cezar Irimia.
El a adăugat că pacienţii pregătesc proteste de stradă.
"Înainte de jumătatea lui mai vom protesta în stradă, în faţa Guvernului, prin Bucureşti, în faţa prefecturilor, prin judeţele unde noi avem asociaţii, dar şi în faţa Parlamentului European", a spus Irimia.
Producătorii de medicamente originale susţin că este o nouă ocazie de a trage de timp şi de a nu recunoaşte că nu sunt fonduri pentru medicamente.