Noua lege a pensiilor urmează să fie dezbătută de Parlament
Noua lege a pensiilor urmează să fie dezbătută de Parlament după ce a fost aprobată ieri, de Guvern.
Articol de Radiojurnal, 11 Octombrie 2018, 14:37
Punctul de pensie va creşte în etape până în anul 2021, iar femeile care au realizat un stagiu minim de cotizare de 15 ani şi au născut şi crescut trei copii beneficiază de reducerea vârstei de pensionare cu şase ani. În plus, vârsta standard şi stagiul de cotizare rămân neschimbate. Autorităţile spun că toate pensiile vor fi recalculate şi niciuna din cele aflate în plată nu va scădea.
Ministrul muncii, Lia Olguţa Vasilescu, a precizat că proiectul de lege prevede creşterea punctului de pensie în etape până în 2021.
Astfel, anul viitor, acesta va fi de 1.265 de lei, în 2020, de 1.775 şi de 1.875 de lei în 2021.
Ministrul a mai spus că după aplicarea noii legi, pensiile nu vor scădea.
Lia Olguţa Vasilescu: În proiectul de lege se precizează că nicio pensie în plată nu va scădea. În cazul în care în urma recalculării va rezulta o sumă mai mică decât cea aflată deja în plată, atunci se menţine suma în plată. Nu se modifică vârsta standard de pensionare, nici stagiul minim şi nici cel complet. O altă noutate este aceea că femeile care au realizat un stagiu minim de cotizare de 15 ani şi au născut şi crescut trei copii, beneficiază de reducerea vârstei de pensionare cu şase ani.
Lia Olguţa Vasilescu a mai precizat că legea introduce şi noutatea că masterul şi doctoratul ca perioade necontributive sunt asimilate stagiului de cotizare, care se adaugă celor deja existente în legislaţie.
O altă noutate adusă de proiectul de lege este introducerea opţiunii pentru indemnizaţia socială minimă.
Pensionarii aflaţi deja în plată, care au stagiul de cotizare sub 15 ani, vor putea opta pentru indmenizaţia socială minimă dacă aceasta este mai mare faţă de pensia pe care o primesc.