Noua lege a pensiilor de serviciu a fost modificată de Senat. Crește vârsta de pensionare la 65 de ani până în 2028
Discuţiile din plenul Senatului au fost tensionate, opoziţia acuzând timpul prea scurt de dezbateri, dar şi respingerea în bloc a amendamentelor sale.
Articol de Alexandra Cristea, 11 Octombrie 2023, 15:57
Noua lege a pensiilor de serviciu a fost modificată de Senat, în acord cu deciziile Curţii Constituţionale.
Au fost 89 de voturi pentru, 16 împotrivă şi o abţinere. Dacă va trece şi de votul Camerei Deputaţilor, actul legislativ va intra în vigoare de la anul.
Discuţiile din plenul Senatului au fost tensionate, opoziţia acuzând timpul prea scurt de dezbateri, dar şi respingerea în bloc a amendamentelor sale.
Printre modificările adoptate de senatori se află şi cea referitoare la creşterea vârstei de pensionare la 65 de ani pentru toate categoriile de personal, etapizat până în 2028, ceea ce, în opinia USR, reprezintă o păcăleală, care nu duce la desfiinţarea pensiilor speciale.
"PSD şi PNL au construit un sistem monstruos, inechitabil. Le-a luat 30 şi ceva de ani pentru a construi acest sistem de pensii speciale. Ne promit, ce? Că îl mai ciuntesc un pic, în următorii 38 de ani. Sunt oameni din sistemul de justiţie care vor intra mâine în sistem şi nici măcar când vor ieşi la pensie nu vor beneficia de o pensie cumva comună, echitabilă faţă de toate celelalte categorii profesionale", a spus Irineu Darău, senator USR.
În replică, senatorul PNL Daniel Fenechiu a explicat că intervenţia legislativului asupra acestui act normativ nu poate fi făcută decât între anumite limite.
"Nu poţi modifica nimic mai mult decât a declarat Curtea Constituţioală a fi neconstituţional. Nu poţi adăuga, nu poţi face nimic. Deci, din punctul ăsta de vedere, obligaţia Parlamentului este să circumscrie deciziei Curţii Constituţionale. Una peste alta, coaliţia PNL-PSD a dat dovada faptului că taie privilegiile, au tăiat pensiile parlamentare a doua oară, şi această politică publică va merge mai departe, fără demagogie, cu paşi concreţi", a susținut Daniel Fenechiu.
Documentul merge acum la Camera Deputaţilor, care este for decizional în acest caz. (RADIO ROMÂNIA ACTUALITĂŢI - 11 octombrie).