Noua lege a pensiilor, adoptată de Camera Deputaţilor în procedură de urgenţă
Potrivit proiectului de lege, pensiile se vor majora anul viitor de la 1 ianuarie cu 13,8%, iar din septembrie va exista o recalculare.
Articol de Iulia Gherman, 21 Noiembrie 2023, 08:42
Noua lege a pensiilor a fost adoptată de Camera Deputaţilor în procedură de urgenţă, după ce proiectul trecuse anterior de votul Senatului.
Ministrul muncii, Simona Bucura-Oprescu, spunea că prevederile respectă principiul echităţii şi contributivităţii, în timp ce opoziţia a precizat că nu există resursele financiare necesare majorării pensiilor, conform noii legi.
Proiectul poate fi contestat timp de două zile la Curtea Constituţională, după care va fi trimis la promulgare.
Se majoreaza pensiile
Potrivit proiectului de lege, pensiile se vor majora anul viitor de la 1 ianuarie cu 13,8%, iar din septembrie va exista o recalculare.
S-a stabilit că dacă în urma acestui proces va rezulta o pensie mai mică, se va acorda cea aflată anterior în plată până când aceasta va creşte, ca urmare a majorării valorii punctului de referinţă. Opoziţia susţine însă că nu există resurse financiar-bugetare reale pentru aceste prevederi.
"Cum putem să credem că lucrurile acestea, chiar şi în formula pe care aţi propus-o, vor fi duse la bun sfârşit, când n-aţi putut niciodată să ne spuneţi care este sursa bugetară?", a spus Antonio Andruşceac, deputat AUR.
Premierul Ciolacu: Statul român trebuie să asigure resurse pentru mărirea pensiilor
Premierul Marcel Ciolacu, lider al PSD, a declarat că noua lege a pensiilor este corectă şi predictibilă, a fost convenită cu Banca Mondială şi Comisia Europeană şi este sustenabilă, pentru că vor fi găsite resursele financiare pentru majorările promise.
"Pensiile anul viitor se vor mări de două ori; o dată la 1 ianuarie cu 13,8% şi prin recalculare. Statul român trebuie să asigure această resursă. Vom găsi toată suma când vom veni cu legea bugetului", a susținut Marcel Ciolacu.
Proiectul de lege prevede, între altele, egalizarea treptată a vârstei de pensionare la 65 de ani pentru femei şi bărbaţi, puncte suplimentare pentru perioadele de cotizare mai mari de 25 de ani şi includerea sporurilor nepermanente pentru care s-au plătit contribuţii în calculul pentru stabilirea pensiei. (RADIO ROMÂNIA ACTUALITĂŢI - 21 noiembrie).