Noua Comisie Europeană, votată de Parlamentul European
La Strasbourg, Parlamentul European a votat astăzi, componenţa şi programul Comisiei Europene conduse de Jean Claude Juncker.
Articol de Cerasela Rădulescu, 22 Octombrie 2014, 13:50
UPDATE Noul executiv comunitar condus de Jean Claude Juncker a primit, votul de învestitură în Parlamentul European cu 423 de voturi pentru, 209 împotrivă şi 67 abţineri, informează corespondenta RRA, la Bruxelles.
Preşedinţia italiană a Uniunii Europene a felicitat Parlamentul pentru acest vot şi pentru încrederea acordată noii Comisii Europene.
La summitul care începe mâine la Bruxelles, şefii de stat şi de guvern urmează să numească oficial această nouă Comisie Europeană pentru ca ea să-şi înceapă mandatul la 1 noiembrie pentru o perioadă de cinci ani.
Fostul premier luxemburghez, Jean Claude Juncker, şi-a asigurat sprijinul principalelor grupuri politice după modificările de ultimă oră făcute în cadrul echipei şi este de aşteptat ca noul executiv comunitar să îşi înceapă mandatul oficial pe 1 noiembrie.
Potrivit corespondentului RRA la Bruxelles, în discursul din Parlament, Juncker a cerut votul de învestitură, pentru a pune Europa din nou în mişcare, cu investiţii în locuri de muncă, creştere economică şi competitivitate.
El a anunţat că portofoliul ungurului Tibor Navracsics a fost modificat în urma mai multor contestaţii privind domeniul cetăţeniei.
Unii eurodeputaţi au spus că Ungaria are probleme legate de acest aspect, aşadar Juncker i-a alocat lui Navracsics cultură, educaţie şi tineret; responsabilitatea pentru domeniul cetăţeniei va ajunge la comisarul Dimitris Avranopoulos.
În acelaşi timp, portofoliul prim-vicepreşedintelui Frans Timmermans a fost lărgit.
Legat de programul său, Juncker a insistat pe lansarea unui pachet de investiţii în valoare de 300 de miliarde de euro pentru a redresa economia.
În privinţa litigiilor dintre investitori şi stat, Juncker a spus că nu va accepta ca jurisdicţia instanţelor din statele membre să fie limitată de regimuri speciale.
"Nu voi accepta ca jurisdicţia instanţelor din statele membre să fie limitată de regimuri speciale pentru litigiile dintre investitori şi stat", a afirmat el.
Juncker a amintit şi crizele internaţionale, de la conflictele din Ucraina, Siria, Irak, până la epidemia de Ebola.
"Nu putem să ignorăm aceste crize care se acumulează şi nu o vom face", consideră Juncker.
Preşedintele noii Comisii Europene contează pe o majoritate confortabilă în Parlamentul European, mai precizează corespondentul RRA.