Noţiunea de "defăimare", eliminată din legea lui Dragnea
Preşedintele Liviu Dragnea a declarat că nu vrea ca proiectul Legii defăimării să aibă caracter samcţionator şi a anunţat eliminarea din lege atât a sancţiunilor, cât şi a noţiunii de "defăimare".
Articol de Radio România Actualităţi, 16 Februarie 2016, 08:46
Comisiile parlamentare de specialitate au eliminat sancţiunile şi capitolele referitoare la defăimare din legea iniţiată de preşedintele PSD, Liviu Dragnea.
Tot ieri, ambasadorul american la Bucureşti, Hans Klemm, a criticat legea în cauză şi a susţinut că libertatea de exprimare este pe primul plan, fie ea şi ofensatoare.
Libertatea de exprimare, aspect fundamental
Protejarea libertăţii de exprimare, chiar şi atunci când exprimarea aleasă ofensează, este un aspect fundamentale al unei societăţi democratice sănătoase, aprecia ambasadorul SUA la Bucureşti, Hans Klemm.
Diplomatul american susţinea că SUA condamnă discriminarea şi ura şi în acelaşi timp se opun legilor care interzic exprimarea ofensatoare cu preţul libertăţii de exprimare.
Preşedintele PSD, Liviu Dragnea, s-a arătat de acord cu aceste afirmaţii şi anunţa că definiţia defăimării şi sancţiunile prevăzute pentru cei care ar fi încălcat legea vor fi eliminate din document.
"Nu vreau să aibă un caracter sancţionator această lege. Am eliminat şi noţiunea de defăimare. Nu se mai pune problema de sancţiuni, nici de noţiunea de defăimare. Este o lege pentru promovarea toleranţei. Repet, pentru promovarea toleranţei şi a demnităţii umane", a spus Dragnea.
PNL vrea un al proiect
În schimb, copreşedintele PNL, Alina Gurghiu, spunea că aşa-numita lege a defăimării are multe defecte, motiv pentru care trebuie respinsă, iar discuţiile să pornească de la o altă iniţiativă pro-toleranţă.
"Trebuie pornit de la alte premise şi alte principii. Până în acest moment s-au descoperit atât de multe hibe la legea defăimării încât acest proiect trebuie respins şi rediscutat dacă vrem un alt proiect, o altă iniţiativă care într-adevăr să fie una pro-toleranţă şi nu una pro-defăimare", a susţinut Alina Gurghiu.
După modificarea dispoziţiilor referitoare la defăimare, incitare la ură şi discriminare socială, proiectul a primit şi un alt titlu "Legea privind asigurarea toleranţei faţă de diferenţele de grup".