Norvegia contribuie cu 80 % la un program al ANAF destinat combaterii corupţiei
Agenţia Naţională de Administrare Fiscală este în plin proces de combatere a corupţiei în rândul propriilor angajaţi.
Articol de Mihaela Enache, 09 Decembrie 2016, 14:53
Agenţia Naţională de Administrare Fiscală este în plin proces de combatere a corupţiei în rândul propriilor angajaţi - mai multe sesizări penale au rezultat în urma controalelor desfăşurate în cadrul unui program sprijinit de statul norvegian.
La Palatul Victoria din Bucureşti a avut loc azi o masă rotundă, cu participare internaţională, de Ziua Internaţională dedicată Luptei Împotriva Corupţiei.
Preşedintele ANAF, Dragoş Doroş, a precizat că direcţia internă de control a primit 2,3 milioane de euro din partea Norvegiei şi a Guvernului român pentru a desfăşura un program anticorupţie.
În urma acestui control a fost sesizat forul de judecată al ANAF în legătură cu activitatea a 15 funcţionari de conducere şi a 20 de funcţionari de execuţie şi a înaintat 13 sesizări penale cu prejudicii de peste 40 de milioane de lei.
Dragoş Doroş a subliniat că în viitor în lupta împotriva corupţiei este foarte importantă informarea.
"E foarte important să aducem la cunoştinţă oamenilor, publicului cu care noi interacţionăm ca şi plătitori de taxe despre ceea ce înseamnă corupţia, despre ceea ce înseamnă eforturile pe care le facem ca în interiroul organizaţiei noastre să diminuăm până la dispariţia acestui fenomen", a spus Dragoş Doroş.
Norvegia a oferit 80% din suma primită de direcţia de control intern a ANAF.
Adjunctul misiunii regatului Norvegiei la Bucureşti a precizat că cele două ţări au semnat în această toamnă o nouă înţelegere pentru a continua cooperarea bilaterală.
Peste 500 de milioane de euro au fost acordate României până în 2021 pentru a realia programe în justiţie, afaceri interne, protecţia mediului, sprijinirea mediului de afaceri, reducerea sărăciei şi îmbunătăţirea situaţiei populaţiei rome.
Aceste proiecte mai au şi rolul de a consolida relaţiile dintre Norvegia şi România deoarece ele se pun în practică în parteneriat bilateral.
Un astfel de exemplu este şi proiectul prezentat astăzi.