Noile servicii medicale, în vigoare de la 1 iunie
Potrivit noului pachet de servicii medicale, românii trebuie să se programeze la medicul de familie pentru a se stabili dacă prezintă vreun risc de îmbolnăvire.
Articol de Adriana Turea, 29 Mai 2014, 14:56
De la 1 iunie vor intra în vigoare serviciile medicale preventive, conform noului pachet, aprobat, luna aceasta, de guvern.
Astfel, românii se vor putea programa la medicul de familie, pentru a se stabili dacă prezintă vreun risc de îmbolnavire sau nu.
Deşi controlul preventiv este obligatoriu, deocamdată nu le poate fi aplicată nicio sancţiune pacienţilor care nu se prezintă la medic pentru evaluare, după cum i-a declarat redactorului nostru Adriana Turea preşedintele Casei Naţionale de Asigurări de Sănătate, Radu Ţibichi.
"În acest moment este suficient că legea prevede ca fiecare pacient să se adreseze medicului de familie, are obligaţia să o facă, să se înscrie pe lista unui medic de familie. De asemenea, prin contractul-cadru este stabilit dreptul de a beneficia de aceste consultaţii preventive. Sunt stabilite în detaliu tot ceea ce înseamnă riscograme, analizele de care au nevoie şi, referitor la sancţiunea care ar trebui să fie urmată de această obligaţie, considerăm că în acest moment nu este necesară, pentru că în acest moment nu există un control asupra adresabilităţii clare a acestui pacient. Şi aici mă refer la faptul că, în momentul în care cardul naţional de sănătate va fi distribuit, atunci vom putea spune cu certitudine că acel pacient nu a trecut pe la medic în perioada în care a fost programat pentru a beneficia de consultaţia preventivă. În lipsa acestui sistem de control, a institui o sancţiune în acest moment nu este eficientă şi nu este moral să o facem", a spus Ţibichi.
Guvernul a aprobat pachetul de servicii medicale de bază, care intră în vigoare la 1 iunie şi contractul cadru care reglementează condiţiile acordării asistenţei medicale în cadrul sistemului de asigurări sociale pentru 2014- 2015.
Documentul a fost întocmit prin consultarea organizaţiilor profesionale ale medicilor şi pune acccentul pe prevenţie, a precizat ministrul sănătăţii, Nicolae Bănicioiu.
A fost introdusă în pachet o vizită obligatorie la medicul de familie o dată la trei ani pentru pacienţii de până la 39 de ani şi o dată pe an, după 40 de ani.
A fost majorată la şapte zile perioada pentru care pot fi prescrise medicamente pentru afecţiuni acute, au fost suplimentate serviciile de medicină dentară, iar pentru gravide s-a introdus testarea pentru hepatita B şi C.
"Putem acum vorbi de o redefinire a pachetului minimal de servicii şi a pachetului de servicii de bază în interesul pacientului. Pachetul de bază aduce ca noutate prevenţia, care va fi efectuată prin completarea unei riscograme. Vom putea astfel face prevenţie, lucru care va ajuta atât starea de sănătate a cetăţenilor acestei ţări, dar şi întreg sistemul de sănătate", a declarat marţi ministrul Sănătăţii, Nicolae Bănicioiu.