Noile coduri penale creează dispute în plan politic
Noile coduri penale au fost tema unor dispute în plan politic, între preşedintele Traian Băsescu şi premierul Victor Ponta.
Articol de Radio România, 31 Ianuarie 2014, 08:15
Propunerile de modificare a Codurilor Penal şi de Procedură Penală, prevăzute să intre în vigoare la 1 februarie, vor fi discutate în şedinţa de guvern de miercuri, afirmă premierul Victor Ponta.
Anunţul a fost făcut pe fondul cererilor formulate de către şefa Direcţiei Naţionale Anticorupţie, Laura Codruţa Kövesi, de modificare până la intrarea în vigoare a celor două acte normative.
Ea a explicat joi, la un post de televiziune, că aceste modificări sunt necesare pentru a fi evitate situaţii în care autorii unor fapte penale să primească pedepse mai mici sau chiar să scape de condamnări, dar şi pentru eliminarea prevederii potrivit căreia persoanele urmărite penal trebuie să fie anunţate oficial de către procurori că le sunt monitorizate comunicaţiile.
Noile coduri penale au fost şi tema unor dispute în plan politic.
Iniţial a avut loc un schimb de scrisori şi de replici între Preşedinţie şi Guvern.
Preşedintele Traian Băsescu i-a cerut premierului Victor Ponta să facă modificările necesare în cazul celor două coduri printr-o ordonanţă de urgenţă.
În replică, premierul i-a cerut şefului statului să-şi asume public răspunderea pentru faptul că a promulgat în anul 2009 actele normative respective.
"Vreau să avem răspunsul la două întrebări. În primul şi în primul rând, Codul Penal este un cod bun sau rău, pentru că dacă este rău atunci preşedintele Băsescu l-a promulgat, primul ministru Boc şi-a angajat răspunderea şi ministrul justiţiei, domnul Predoiu, este cel care l-a finalizat. Dacă este un cod rău vrem să ştim ca să-i sancţionăm pe cei trei. Dacă nu, iarăşi să ştim să-i lăudăm. Doi: Codul Penal a fost adoptat în 2009 în această formă, au trecut cinci ani de atunci. Asta nu e treabă decât românească, să constaţi cu o zi înainte, după cinci ani, că ceva nu e bine", a spus Victor Ponta.
Ulterior, preşedintele Traian Băsescu i-a cerut din nou, printr-o declaraţie publică, premierului Victor Ponta să adopte modificările la Codurile penale înainte de intrarea lor în vigoare, la 1 februarie.
Şeful statului a avertizat că, în caz contrar, statul va rămâne fără mijloace de prevenire a infracţiunilor asociate corupţiei sau crimei organizate.
"O spun în modul cel mai serios şi cu toată responsabilitatea, dacă primul ministru nu-şi asumă emiterea unei ordonanţe de urgenţă care să corecteze neajunsurile articolului 140 din Codul de Procedură Penală este emblema corupţiei", a spus Traian Băsescu.
DNA şi CSM solicită modificări la noile Coduri
Direcţia Naţională Anticorupţie a avertizat că prin intrarea în vigoare, în forma adoptată de Parlament, a prevederilor noilor coduri există un risc major ca eficienţa investigaţiilor în cauzele de corupţie să fie semnificativ diminuată.
Mai mulţi membri ai Consiliului Superior al Magistraturii au solicitat un act normativ care să facă modificări considerate necesare la noile coduri - penal şi de procedură penală.