Ascultă Radio România Actualitaţi Live

Noii miniştri şi-au preluat mandatele. Ce priorităţi are cabinetul Ponta?

La toate ministerele au avut loc festivităţile de predare-primire a mandatelor de ministru. După festivităţi a avut loc prima şedinţă de guvern.

Noii miniştri şi-au preluat mandatele. Ce priorităţi are cabinetul Ponta?

Articol de Luminiţa Apostolescu, 08 Mai 2012, 10:14

Schimbarea radicală a modului de guvernare, depolitizarea administraţiei publice, toleranţă zero faţă de corupţie şi clientelism, precum şi repararea inechităţilor sociale, sunt principiile conform cărora va funcţiona noul executiv.

Între primele măsuri anunţate de noul cabinet se numără reîntregirea salariilor bugetarilor în două tranşe. Primele opt procente se vor acorda de la 1 iunie, iar următoarea majorare va fi stabilită în iulie, după următoarea vizită a FMI.

Modalitatea de restituire a sumelor reţinute ilegal de la pensionari va fi stabilită chiar în şedinţa executivului de marţi.

La festivităţile de predare-primire a mandatelor, noii miniştri au punctat priorităţile lor.

Ministerul Administraţiei şi Internelor
Ministri: Ioan Rus - Interne
Victor Paul Dobre - Administraţie

Priorităţi: organizarea alegerilor şi combaterea crimei organizate


La festivitatea de predare-primire a mandatului de la Interne a participat şi premierul Victor Ponta.

"MAI nu este un minister de partid", a subliniat Ponta, care a adăugat că numirile, promovările, schimbările şi deciziile nu trebuie luate la sedii de partid.

El a completat că îşi doreşte cele mai corecte alegeri din ultima perioadă, iar niciun partid şi niciun candidat nu trebuie să fie favorizat de structurile statului.

Potrivit lui Ponta, o prioritate zero a MAI este combatarea oricărui tip de crimă organizată în România.


Ministerul Justiţiei
Ministru: Titus Corlăţean
Priorităţi: Mecanismul de Cooperare şi Verificare , implementarea strategiei naţionale anticorupţie

Senatorul PSD Titus Corlăţean a preluat marţi, oficial, mandatul de ministru al Justiţiei de la Cătălin Predoiu, care i-a urat succes în activitate.

Fostul ministru al Justiţiei, Cătălin Predoiu, i-a oferit simbolic sigiliul MJ.

Corlăţean a spus că are cunoştinţa faptului că obiectivele fixate prin programul de guvernare votat de Parlament, chiar dacă este vorba de o perioadă scurtă de şase, şapte luni, sunt esenţiale şi sunt ale României, nu ale unui partid politic sau altul, ale unui guvern sau altul.

Ministerul Mediului
Ministru: Rovana Plumb
Prioritate: Rezolvarea celor aproape 15 infringementuri şi trei plângeri pe domeniul mediului la adresa României

Ministrul Mediului, Rovana Plumb se va ocupa de rezolvarea celor aproape 15 infringementuri şi trei plângeri pe domeniul mediului la adresa României, precum şi realizarea unui audit intern ale cărui rezultate vor fi făcute publice în câteva săptămâni.

Ministerul Apărării
Ministru: Corneliu Dorbiţoiu
Priorităţi: reîntregirea pensiilor militarilor şi dialogul cu Parlamentul

Noul ministru al Apărării, Corneliu Dobriţoiu, a preluat marţi oficial portofoliul de la Gabriel Oprea, în prezenţa premierului Victor Ponta.

Victor Ponta a declarat, cu acest prilej, că Ministerul Apărării trebuie să uite de orice fel de politică şi şi-a arătat respectul pentru această instituţie, deşi a recunoscut că nu are prea multe cunoştinţe în domeniul militar.

Ministerul Agriculturii
Ministru: Daniel Constantin
Prioritate: Reducerea TVA la alimente

Reducerea Taxei pe Valoare Adăugată la alimente este o prioritate şi sper ca în aceste şase luni să dăm măcar un exemplu pe sectorul de morărit şi panificaţie, a declarat, marţi, ministrul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale, Daniel Constantin.

''Nu pot să vă spun că de la 1 iunie sau 1 iulie, probabil spre sfârşitul acestui an, vom avea ca prioritate să introducem o taxă redusă (TVA), dar numai după discuţiile cu Ministerul de Finanţe şi mai ales cu Fondul Monetar Internaţional, unde deja s-a ridicat această problemă la modul informa", a precizat Daniel Constantin la preluarea mandatului de la fostul ministru Stelian Fuia.


Ministerul Sănătăţii
Ministru: Vasile Cepoi
Prioritate: Legea sănătăţii

Ministrul Sănătăţii, Vasile Cepoi la preluarea mandatului, că va continua proiectele pe care le-a început la Ministerul Sănătăţii în calitate de secretar de stat, o prioritate fiind legea sănătăţii.

"Păcatul sistemului de sănătate este că fiecare ministru a început o reformă şi niciuna nu a ajuns la capăt. Îmi propun să continuăm o serie de activităţi, cum ar fi legea sănătăţii, pe care dorim să o elaborăm cu toţi factorii interesaţi. Sper că la 30 iunie vom finaliza proiectul de lege, iar la 1 iulie vom intra cu el în Guvern pentru asumarea politică", a spus ministrul Sănătăţii.

El a adăugat că două dintre cele şase medicamente citostatice care lipsesc au fost aduse, iar patru sunt în curs de a fi achiziţionate şi a declarat că vrea comunicare şi transparenţă totală.

►Ministerul Afacerilor Externe
►Ministru: Andrei Marga


Ministrul de Externe, Andrei Marga, a declarat marţi că o decizie în USL privind nominalizarea secretarilor de stat la MAE va fi luată până lunea viitoare.

"Nu vă pot da nume, pot să vă spun că astăzi începe discuţia. Există propuneri din partea PNL şi PSD. Până luni vom lua decizia", a spus Marga, la ceremonia de preluare a mandatului la Ministerul de Externe.

El a reiterat că doi secretari de stat vor fi propuşi de PSD şi unul de PNL şi a subliniat că se bucură că premierul Victor Ponta a anunţat că îi va propune ca secretarul de stat Bogdan Aurescu să rămână în MAE.

Ministrul de Externe a precizat că, exceptând secretarii de stat, nu se va proceda la alte schimbări imediate în MAE, dar că este necesară o depolitizare a administraţiei publice.

Ministerul Finanţelor Publice
Ministru: Florin Georgescu
Prioritate: O colectare bugetară mai bună


Ministrul Finanţelor Publice, Florin Georgescu, a preluat oficial, marţi, postul la Ministerul Finanţelor Publice de la fostul ministru, Bogdan Drăgoi.

"Vom dinamiza factorii care contribuie la colectarea bugetară şi vom creşte responsabilizarea pe partea de cheltuieli a bugetului. Vrem să reuşim să avem o finanţare în condiţii cât mai puţin costisitoare a deficitului pe partea curentă", a spus Florin Georgescu, la ceremonia de predare-primire a mandatului.

Acesta a arătat că nu este o perioadă uşoară pentru România, cum nu e nici pentru alte ţări europene şi nici pentru zona euro, şi a reamintit că împreună cu Guvernul condus de Victor Ponta au fost negociate cu organisme internaţionale strategiile pentru continuarea eficientă a reformei.


Ministerul Muncii
Ministru: Mariana Câmpeanu
Prioritate: Reîntregirea salariilor bugetarilor şi restituirea banilor luaţi abuziv de la pensionari

Noul ministru al Muncii, Mariana Câmpeanu, a arătat că va încerca să preia mandatul "din mers şi cât mai repede posibil".

Aceasta a spus că o prioritate va fi elaborarea "actului normativ care să restituie personalului bugetar cei 15-16% reţinuţi din salariu", precum şi găsirea 'unei soluţii' pentru returnarea contribuţiei de asigurări sociale de sănătate conform deciziei Curţii Constituţionale.

O altă prioritate a noului ministru va fi îmbunătăţirea activităţilor din cadrul POSDRU.

"Avem probleme mari. Suntem în pericol să ni se suspende plăţile. În scurtul răgaz pe care-l mai avem până la definitivarea auditului vom încerca să salvăm activitatea în acest domeniu", a spus Mariana Câmpeanu.

►Ministerul Transporturilor
►Ministru: Ovidiu Silaghi
►Prioritate: Va continua proiectele cu finanţare europeană şi va respecta memorandumul cu FMI

Ovidiu Silaghi a preluat marţi, mandatul de ministru al Transporturilor. Noul ministru a declarat că va continua în special proiectele cu finanţare europeană şi va respecta memorandumul încheiat cu Fondul Monetar Internaţional.

Fostul ministru, Alexandru Nazare, şi-a predat mandatul cu dorinţa ca "noul ministru să continue proiectele în parteneriat public-privat" pe care le-a lansat.

"Actualul ministru a spus că una dintre priorităţi va fi Coridorul IV de Transport Paneuropean, finanţat din fonduri europene, precum şi respectarea scrisorii de intenţie ce va fi semnată cu FMI şi instituţiile financiare internaţionale. Sper ca noul ministru să continue proiectele în parteneriat public-privat pe care le-am lansat, respectiv Autostrada Comarnic-Braşov şi Centura de sud a Bucureştiului", a declarat Nazare.


►Ministerul Dezvoltării Regionale şi Turismului
►Ministru: Eduard Hellvig
►Prioritate: Transparenţa decizională, a cheltuirii banului public şi prioritizarea proiectelor


Ministrul Eduard Hellvig a preluat, marţi, mandatul Dezvoltării Regionale şi Turismului, care se va baza, potrivit declaraţiilor oficialului, pe trei principii - cel al transparenţei decizionale, transparenţei cheltuirii banului public şi al prioritizării proiectelor.

"Mandatul meu va avea la bază trei principii: cel al transparenţei decizionale, care să asigure o predictibilitate a evoluţiei normelor care reglementează domeniile gestionate de minister, cel al transparenţei cheltuirii banului public şi cel al prioritizării proiectelor astfel încât acestea să impulsioneze economia, să creeze locuri de muncă şi să aducă plusvaloare bugetului de stat", a declarat Eduard Hellvig, la preluarea mandatului de ministru.

►Ministerul Culturii
►Ministru: Mircea Diaconu


Senatorul liberal Mircea Diaconu a preluat mandatul de ministru al Culturii de la Hunor Kelemen.

Ceremonia de predare - primire a fost una scurtă, noul ministru al Culturii declarând că "timpul curge" şi că trebuie să se retragă împreună cu fostul deţinător al portofoliului pentru a nota problemele stringente, precizând însă că nu doreşte "să provoace niciun cutremur în mersul lucrurilor".

"Cultura o fac oamenii de cultură şi nu ministrul culturii sau Ministerul Culturii", a afirmat Mircea Diaconu.

►Ministru delegat pentru dialog social: Liviu Marian Pop
►Prioritate: Dialogul Social să funcţioneze normal în România

Noul ministru delegat pentru Dialog Social, Liviu Marian Pop a declarat, marţi, că Legea Dialogului Social publicată cu un an în urmă, precum şi întreg procesul de informare, consultare şi negociere între partenerii sociali trebuie să aibă o funcţionare normală.

"Există o Lege a Dialogului Social care a fost pusă pe picioare în 2011, o lege care în momentul de faţă este în atenţia mea, ca ministru, în sensul în care dorim să funcţioneze normal Dialogul Social în România", a declarat Liviu Marian Pop.

Pregătirile pentru primul tur al alegerilor prezidenţiale intră în linie dreaptă
Știri 19 Noiembrie 2024, 16:24

Pregătirile pentru primul tur al alegerilor prezidenţiale intră în linie dreaptă

În premieră pentru România, se va putea urmări în timp real centralizarea voturilor, iar rezultatele finale vor fi cunoscute...

Pregătirile pentru primul tur al alegerilor prezidenţiale intră în linie dreaptă
Mark Rutte: România aduce o întărire a flancului estic
Știri 18 Noiembrie 2024, 22:19

Mark Rutte: România aduce o întărire a flancului estic

Secretarul general al NATO, Mark Rutte, l-a primit la sediul de la Bruxelles pe premierul Marcel Ciolacu.

Mark Rutte: România aduce o întărire a flancului estic
Întâlnire Marcel Ciolacu -  Mark Rutte
Știri 18 Noiembrie 2024, 11:58

Întâlnire Marcel Ciolacu - Mark Rutte

Securitatea României, securitatea la Marea Neagră, întărirea flancului estic, războiul din Ucraina sunt doar câteva dintre...

Întâlnire Marcel Ciolacu - Mark Rutte
Proiectul noului Cod Silvic intră la vot în Camera Deputaților
Știri 18 Noiembrie 2024, 11:51

Proiectul noului Cod Silvic intră la vot în Camera Deputaților

Noul Cod Silvic va descuraja furtul de masă lemnoasă şi va încuraja crearea centurilor verzi în jurul oraşelor, potrivit unor...

Proiectul noului Cod Silvic intră la vot în Camera Deputaților
Preşedintele Klaus Iohan, vizită oficială în Germania
Știri 15 Noiembrie 2024, 09:03

Preşedintele Klaus Iohan, vizită oficială în Germania

Şeful statului român va avea convorbiri şi cu cancelarul federal, Olaf Scholz, şi cu preşedintele Bundestagului.

Preşedintele Klaus Iohan, vizită oficială în Germania
Salariul minim pe economie va creşte la 4.050 de lei de la 1 ianuarie 2025
Știri 15 Noiembrie 2024, 08:59

Salariul minim pe economie va creşte la 4.050 de lei de la 1 ianuarie 2025

Potrivit oficialilor, prin această decizie, România se alătură trendului european de susţinere a creşterii veniturilor pentru...

Salariul minim pe economie va creşte la 4.050 de lei de la 1 ianuarie 2025
România în anul electoral 2024. Românii din străinătate vor putea vota în 950 de secții
Știri 12 Noiembrie 2024, 15:19

România în anul electoral 2024. Românii din străinătate vor putea vota în 950 de secții

Românii din străinătate vor putea vota în 950 de secții la alegerile prezidențiale și parlamentare, cel mai mare număr de...

România în anul electoral 2024. Românii din străinătate vor putea vota în 950 de secții
BEC va totaliza numărul de voturi exprimate la refendumul din București
Știri 12 Noiembrie 2024, 15:16

BEC va totaliza numărul de voturi exprimate la refendumul din București

BEC a luat mai multe măsuri pentru organizarea și desfășurarea consultărilor locale convocate la aceeași dată cu un scrutin...

BEC va totaliza numărul de voturi exprimate la refendumul din București