Noi taxe pentru agenţii economici şi micii producători
Senatorii au adoptat în şedinţa de marţi ordonanţa guvernului de modificare a unor prevederi din Codul Fiscal referitoare la taxarea agenţilor economici.
Articol de Alina Stănuţă, 19 Martie 2013, 12:55
Potrivit modificărilor, micii întreprinzători, care au o cifră de afaceri anuală de până în 65 de mii de euro - vor fi impozitaţi cu 3 la sută din venit.
În premieră sunt impozitaţi şi mici producători, care au mai mult de două hectare de teren arabil, sau mai mult de trei vaci sau 6 porci în gospodărie .
Altă modificare a Codului fiscal implică aplicarea unor accize mai mari la bere .
În cadrul dezbaterilor, opoziţia i-a reproşat puterii că legea introduce mai multe impozite pentru agricultori, motiv pentru care PDL, UDMR şi PPDD au votat împotrivă.
Astfel, reprezentanţii opoziţiei au criticat schimbările la Codul Fiscal, senatorii PDL, UDMR şi PPDD reproşând puterii că legea presupune impozite multiple pentru agricultori.
Senatorul democrat-liberal Gheorghe Flutur:Cine are teren şi are şi animale plăteşte o dată pe teren, de la două hectare în sus, dar de pe acele hectare cresc şi animale şi mai plăteşti încă o dată impozit şi plăteşti şi CAS şi pentru teren, şi pentru animale. Să nu uitaţi că mai există la primării impozitul pe proprietate", a spus acesta.
În replică, senatorii puterii le-au reproşat celor de la PDL că nu au ajutat agricultura în perioada în care au guvernat.
Liderul senatorilor PSD, Ilie Sârbu, le-a reproşat celor de la PDL că nu au ajutat agricultura în perioada în care au guvernat.
"Să plângeţi acum pe umerii ţăranilor români, aşa cum aţi făcut-o, nu cred că vă stă bine. Aţi avut şansa în toţi aceşti ani să faceţi enorm de mult pentru agricultură şi nu aţi făcut. Acum, ca partid de opoziţie, că veniţi să arătaţi cum vă zbateţi, cum vă luptaţi pentru drepturile săracului ţăran român, dar nu aveţi dreptate", a susţinut liderul senatorilor PSD.
Redactorul RRA Alina Stănuţă a mai precizat, că în cazul acestui proiect de lege, Senatul este primă Cameră decizională.
Amintim că în luna ianuarie, preşedintele Comisiei pentru agricultură, Adrian Rădulescu a cerut, în numele PDL, ca Guvernul Ponta să modifice de urgenţă legislaţia privind impozitarea agriculturii.
"PDL consideră că este nevoie ca acest domeniu prioritar al României să aibă nevoie de o legislaţie specifică pentru a se putea mări gradul de colectare a veniturilor la bugetul de stat în paralel cu creşterea veniturilor agricultorilor. Pentru asta, însă, USL trebuie să îşi respecte una dintre promisiunile de bază din campania electorală - reducerea TVA la produsele agricole", consideră preşedintele Comisiei de agricultură a PDL.