Noi restricții în București și în țară
În multe localităţi din ţară intră în vigoare de astăzi o serie de restricţii pe fondul numărului mare de cazuri de COVID-19 înregistrate în ultima perioadă.
Articol de Radiojurnal, 07 Octombrie 2020, 08:28
În capitală se închid din nou restaurantele, cafenelele şi barurile la interior, cu excepţia celor din hoteluri, care rămân deschise doar pentru clienţii cazaţi.
Totodată, se suspendă activitatea în cinematografe, în săli de spectacol şi alte evenimente, a decis Comitetul municipiului Bucureşti pentru Situaţii de Urgenţă.
A fost aprobată şi o măsură în privinţa spaţiului din jurul şcolilor. Reporterul nostru Atena Teognoste ne spune mai multe.
Purtarea măştilor de protecţie va fi obligatorie în jurul şcolilor pe o rază de 100 de metri, iar primăriile vor trebui să delimiteze această zonă chiar şi cu vopsea pe asfalt, a declarat prefectul capitalei, Gheorghe Cojanu.
"S-a constatat că în jurul şcolilor nu prea poartă lumea mască, drept care s-a impus purtarea măştii de la copii de vârstă de peste 5 ani şi adulţi în intervalul orar 7:45, şcolile încep dimineaţă la ora 8:00, şi până la 21:15, având în vedere că încheierea cursurilor are loc la ora 21:00".
Comitetul Municipal pentru Situaţii de Urgenţă a decis şi intensificarea controalelor.
Restricţii pentru pelerinajul la moaştele Sfintei Parascheva
Pelerinajul la moaştele Sfintei Parascheva se va desfăşura anul acesta în condiţii speciale.
Comitetul Naţional pentru Situaţii de Urgenţă a hotărât ca la sărbătorile religioase să participe doar localnicii, nu şi cei din alte zone.
În preajma catedralei mitropolitane va fi delimitat de mâine un perimetru special pentru cei care doresc să se închine. Mitropolia trebuie să se asigure, de asemenea, că pelerinii nu vor putea atinge racla. Preotul Constantin Sturzu, purtătorul de cuvânt al Mitropoliei Moldovei şi Bucovinei, a declarat că s-a renunţat deocamdată la scoaterea moaştelor în curtea catedralei.
Constantin Sturzu: E clar că racla cu sfintele moaşte nu va mai fi scoasă cum era prevăzut iniţial, pe 8 octombrie, pentru că nu se mai justifică. Vom vedea, în funcţie de fluxul de credincioşi care ajung pe la racla sfintei, momentul în care o vom scoate şi depune această raclă pe baldachinul din curtea catedralei, cum facem de obicei. Deci numai când va fi un număr foarte mare de pelerini, dar nu mai târziu de data de 13 octombrie, adică dacă până atunci nu este un număr atât de mare încât să justifice acest moment, pe 13, în preziua sărbătorii, racla cel mai târziu va fi scoasă şi depusă pe baldachinul amenajat aici, în curtea catedralei.
În toate spaţiile publice deschise din Iaşi masca este obligatorie şi sunt interzise grupurile mai mari de şase persoane, dacă nu sunt din aceeaşi familie, transmite corespondenta RRA, Cristina Vartolomei.
Noi restricţii în judeţul Galaţi
În judeţul Galaţi s-au închis din nou restaurantele, barurile şi cafenelele din interior, teatrele şi cinematografele, precum şi sălile de jocuri de noroc.
Măsura se aplică în municipiul reşedinţă de judeţ, dar şi în mai multe comune, după cum transmite corespondenta RRA Maria Măndiţă.
Prima măsură se referă la închiderea activităţii din interior a tuturor cluburilor cu jocuri de noroc, precum şi a restaurantelor, barurilor, cafenelelor ori altor unităţi în care se prepară, se consumă sau se comercializează produse alimentare şi băuturi alcoolice sau nealcoolice.
Totuşi, restaurantele, barurile şi cafenelele din hoteluri sau pensiuni pot funcţiona, dar doar pentru persoanele cazate acolo.
Totodată, la nivelul municipiului Galaţi se închid până pe 12 octombrie toate teatrele şi cinematografele.
În plus, s-a luat decizia ca la evenimentele religioase să poată participa doar persoanele care au domiciliul sau reşedinţa în localitatea în care se află biserica.
De asemenea, toţi angajatorii de stat sau privaţi trebuie să îşi organizeze activitatea astfel încât acolo unde se poate angajaţii să lucreze de acasă în regim de telemuncă, iar acolo unde acest lucru nu este posibil programul de muncă să fie decalat pentru evitarea aglomeraţiei.
Unităţile de învăţământ din Aiud se închid
Toate unităţile de învăţământ din municipiul Aiud, judeţul Alba se închid începând de miercuri, 7 octombrie, cursurile urmând să se desfăşoare online.
Decizia a fost luată marţi, 6 octombrie, de Comitetul Judeţean pentru Situaţii de Urgenţă Alba în cadrul unei şedinţe extraordinare.
În perioada în care prezenţa fizică în sălile de curs a elevilor din cadrul unităţilor de învăţământ este suspendată, cursurile se vor desfăşura exclusiv online.