Noi proteste împotriva exploatării gazelor de şist
Mai multe proteste au avut loc, duminică, în ţară şi în străinătate împotriva explorării şi exploatării gazelor de şişt prin fracturare hidraulică.
Articol de Simona Mihăescu, 06 Aprilie 2014, 09:26
În Capitală, potrivit redactorul RRA, la ora 16.00, în Piaţa Universităţii se aflau circa 100 -150 de persoane din estimările jandarmilor.
Protestatarii au cerut guvernanţilor interzicerea prin lege a fracturării hidraulice în explorarea şi exploatarea hidrocarburilor neconvenţionale, inclusiv a gazelor de şist, de asemenea, anularea hotărârilor de guvern prin care s-au aprobat acordurile de exploare, exploatare şi dezvoltare pentru acestea.
Protestul s-a desfăşurat normal, fără incidente, mai preciza redactorul RRA.
Organizaţiile neguvernamentale au anunţat, într-un comunicat, că vor ieşi în stradă "ca să ne apărăm împreună pământul, apa şi aerul", informează Agerpres.
"Pe 6 aprilie 2014 au loc simultan în peste 60 de localităţi din România şi în mai multe oraşe din străinătate mitinguri şi marşuri împotriva 'fracking-ului'. Ieşim cu toţii în stradă, săteni şi orăşeni, cetăţeni de diferite etnii şi convingeri, din ţară şi din diaspora, ca să ne apărăm împreună pământul, apa şi aerul. Cerem Parlamentului şi Guvernului interzicerea prin lege a fracturării hidraulice în explorarea şi exploatarea hidrocarburilor neconvenţionale, inclusiv a gazelor de şist, anularea hotărârilor de guvern prin care s-au aprobat în mod ilegal acordurile de explorare-exploatare-dezvoltare pentru gazele de şist, respectarea voinţei comunităţilor locale şi transparentizarea procesului decizional", au anunţat organizaţiile nonguvernamentale dedicate protecţiei mediului.
La acţiune vor participa aproape 100 de ong-uri şi grupuri informale.
Printre acestea se numără organizaţiile grupate în Coaliţia pentru Mediu, Mişcarea de Rezistenţă de la Pungeşti, Asociaţia România Fără Ei, Comunitatea Uniţi Salvăm, menţionează sursa citată.
Amintim că în localitatea Pungeşti au avut loc o serie de proteste, la sfârşitul anului trecut şi în ianuarie 2014, ale localnicilor nemulţumiţi de faptul că Chevron, şi-a ales ca zonă de exploatare a gazelor de şist, terenul din apropierea localităţii.