Noi negocieri Guvern-sindicatele din învăţământ
Reprezentanţii sindicatelor şi cei ai Guvernului vor avea, marţi, o nouă rundă de negocieri pe tema majorării salariilor din învăţământ.
Articol de Radiojurnal, 22 Mai 2016, 14:02
La precedentele discuţii, Guvernul a propus o creştere, în medie, cu 10 procente, din luna august a anului viitor, dar sindicatele resping această soluţie, a declarat pentru Radio România Actualităţi, liderul Federaţiei "Spiru Haret", Marius Nistor.
"Este vorba de nişte corecţii care se aplică pe grila de salarizare din învăţământul preuniversitar şi universitar. El conţine, în esenţă, modificările care oricum erau prognozate din proiectul de ordonanţă de urgenţă care vizează creşterile din sănătate, administraţie centrală. Numai că la noi sumele alocate sunt doar de 69 de milioane pe un an întreg, iar corecţiile vizează categoria de personal didactic care este angajat pe tranşe de vechime între doi şi şase ani şi şase şi zece ani. Creşterile sunt nesemnificative, ajungându-se în situaţia în care pentru personalul care are vechime peste 35 de ani să nu se înregistreze niciun fel de creştere salarială. Cu un proiect de ordonanţă care se aplica de la 1 august 2018 pentru aşa-zisa întreaga grilă de salarizare, cu aşa-zise zboruri de bonificaţie de performanţă care s-ar ar acorda mai nou de la 1 ianuarie 2018, cu părere de rău, dar cred că este puţină bătaie de joc la adresa sistemului naţional de educaţie", a declarat Marius Nistor.
Dacă discuţiile de marţi vor eşua, pe 1 iunie, la Bucureşti, va avea loc un marş de protest al sindicaliştilor din învăţământ, a atras atenţia Marius Nistor.
Premierul Dacian Cioloş a precizat în urmă cu două zile că Executivul nu dispune, acum, de bugetul necesar pentru a rezolva şi problemele salarizării din educaţie, dar acest domeniu constituie următoarea prioritate a Executivului, după sănătate.