Nivelul radiaţiilor din apa mării a depăşit cu 1200 valorile normale
Update - Concentraţia de iod radioactiv din apa mării în zona centralei de la Fukushima a depăşit de peste 1200 de ori valorile normale - au anunţat, sâmbătă autorităţile japoneze.
Articol de Petruţa Obrejan, 26 Martie 2011, 12:53
În Japonia, situaţia de la centrala nucleară de la Fukushima este imprevizibilă şi mai gravă decât s-a crezut iniţial - a recunoscut premierul nipon.
Guvernul de la Tokio a anunţat că nivelul radiaţiilor se menţine foarte ridicat şi că este posibil să se fi produs o fisură în containerul reactorului numărul trei.
Nivelul radiaţiilor a fost ridicat şi în unele legume din regiunea capitalei, Tokyo, prin urmare, sunt în vigoare în continuare restricţiile privind vânzarea legumelor şi laptelui impuse la începutul săptămânii.
Numeroase state monitorizează traseul norului radioactiv.
Tehnicienii japonezi încearcă să elimine acumulările de apă contaminată, care întârzie repunerea în funcţiune a sistemelor de răcire.
Potrivit Associated Press, principala îngrijorare a experţilor este posibilitatea existenţei unei spărturi la reactorul 3, care ar putea avea efecte grave.
Specialiştii Institutului Naţional de Cercetare şi Dezvoltare pentru Fizică şi Inginerie Nucleară, spun că, în prezent, nu se înregistrează depăşiri ale limitelor radioctivităţii aerului.
Directorul Institutului de Fizică a Pământului, Gheorghe Mărmureanu, a declarat, sâmbătă, că vor fi montaţi senzori de avertizare, în caz de cutremur, în spitale, şcoli şi alte obiective importante.
Aceştia avertizează cu cel puţin 40 de secunde înainte producerea unui cutremur de mare intensitate.
La Bucureşti, ministrul sănătăţii, Cseke Attila, a declarat pentru Radio România că procurarea de către minister a iodurii de potasiu nu are legătură cu problemele de la centrala nucleară din Japonia şi a sfătuit populaţia din România să nu folosească această substanţă fără avizul medicului.
Instituţia Naţiunilor Unite filtrează aerul de deasupra Islandei şi Europei Continentale
De două săptămâni, lumea ştiinţifică observă cu maxim interes deplasarea radiaţiilor provenite de la centrala nucleară japoneză Fukushima, ale căror particule se află deja deasupra Islandei, îndreptându-se spre Europa Continentală.
Instituţia Naţiunilor Unite beneficiază de o reţea de 337 de staţii aflate în 89 de ţări şi arhipelaguri situate în toate oceanele planetei.
Staţiile absorb întâi aerul, apoi îl trec printr-un filtru special care este în continuare comprimat pe un mic disc.
Aceste discuri sunt analizate cu echipamente de maximă sensibilitate pentru a determina prezenţa particulelor radioactive şi nivelul de contaminare.