Nivelul de coplată în sănătate, "maximum 10 lei"
Premierul Victor Ponta a stabilit cu reprezentanţii FMI că valoarea coplăţii în sănătate va fi de maximum 10 lei.
Articol de Luminiţa Apostolescu, 29 Ianuarie 2013, 14:03
Premierul Victor Ponta a declarat, marţi, că s-a bătut în discuţiile cu FMI ca nivelul maxim al coplăţii să fie de 10 lei.
Ministrul Sănătăţii urmează să elaboreze procedura până în luna martie, în care se va stabili şi dacă cei 10 lei se vor achita pe ziua de internare sau doar o dată, la externare.
El a precizat că lămuriri suplimentare legate de coplată - dacă se achită pe zi sau la externare - vor putea fi date de către ministrul Sănătăţii în martie, când vine şi cu pachetul de bază.
"Eu un singur lucru am vrut să mă asigur şi asta am discutat cu cei de la FMI, că valoarea coplăţii în primul rând nu priveşte consultaţiile, nu priveşte medicii de familie, nu priveşte tot ceea ce e în afara internării şi în al doilea rând că nu va depăşi o sumă de 10 lei. Sigur, pentru cei care nu au resurse financiare contează, dar de principiu nu e o sumă imposibil de suportat", a spus Ponta.
El a precizat că s-a bătut în cuie ca valoarea coplăţii să fie de maximum 10 lei.
Întrebat dacă cei 10 lei se vor achita pe ziua de internare sau doar o dată, la externare, Ponta a răspuns: "Tocmai de aceea vreau în momentul în care ministrul Sănătăţii face toată procedura până în martie, întâi să o prezinte în Guvern şi după aceea şi nouă".
Coplată "pe caz de externat"
Ministrul Sănătăţii, Eugen Nicolăescu, a declarat, luni, că măsura coplăţii în sistemul sanitar va fi implementată cu o "valoare modestă", doar în sistemul spitalicesc, începând cu 1 martie 2013, la momentul externării.
Nicolăescu a precizat că ministerul s-a angajat că, începând cu contractul-cadru, respectiv cu 1 martie 2013, să fie implementat un sistem de coplată "pe caz externat".
"Adică, pe cine iese din spital şi nu pe cine se adresează spitalului ca să obţină sau nu un anume serviciu medical, deci foarte precis pe cine iese din spital, deci pe caz externat, iar valoarea ei, care va fi cu adevărat o valoare simbolică, o valoare modică, va fi stabilită la contractul-cadru, odată cu 1 martie 2013", a mai spus ministrul.
El a refuzat să facă precizări legate de posibilul cuantum al taxei menţionate, însă a precizat că la sfârşitul anului 2013 se va realiza o evaluare cu privire la eficienţa acestui sistem de coplată pentru a se decide dacă va fi menţinut.
Erik de Vrijer:Măsura va eşua dacă valoarea coplăţii este mică
Cuantumul modic al coplăţii în sănătate ar putea însuma 10 lei pe zi, o valoare redusă putând însemna eşecul în implementarea acestei măsuri, a declarat, marţi, într-o conferinţă de presă, Erik de Vrijer, şeful misiunii Fondului Monetar Internaţional în România.
"FMI nu este expert în sănătate. Dar introducerea sistemului de coplată este o idee bună, pentru schimbarea tipul furnizorului de servicii, că vorbim de spitale, policlinici, dispensare. Sistemul de sănătate este scump, iar consumatorii, pacienţii trebuie să aibă alternative. Nu am intrat în detalii referitoare la coplata de 10 lei, dacă este pentru perioadă de o zi sau pentru perioada internării. Eu cred că este pe zi, cel puţin aşa am înţeles. Dacă o coplată este foarte mică, măsura introdusă va eşua", a afirmat Erik de Vrijer.
Coplata nu va fi aplicată serviciilor de urgenţă, în ambulatoriu de specialitate, medicina de familie sau în cazul analizelor medicale, şi nici persoanelor exceptate prin lege - copii, gravide, pensionari sub 700 lei/lună, bolnavii incluşi în programele naţionale de sănătate, dacă nu realizează venituri din muncă, veteranii de război, precizează Ministerul Sănătăţii.
Potrivit unui comunicat emis luni de MS, cuantumul modic al sumelor şi regulamentul de aplicare a mecanismului vor fi stabilite în normele contractului-cadru.