Nicuşor Dan şi Dan Diaconescu, surprizele alegerilor
Independentul Nicuşor Dan a ieşit al treilea în bătălia pentru Capitală, iar PPDD, partidul omului de televiziune Dan Diaconescu, care a participat pentru prima dată la alegeri, a obţinut locul trei pe ţară, după USL şi PDL.
Articol de Luminiţa Apostolescu, 11 Iunie 2012, 10:48
Dincolo de scorurile obţinute la alegeri de cele două mari partide, USL şi PDL, care au în spate o adevărată "maşinărie de partid", remarcăm la acest scrutin două surpize: Nicuşor Dan, un independent aproape necunoscut până acum şi Partidul Poporului - Dan Diaconescu, condus de omul de televiziune Dan Diaconescu.
Fără a avea în spate vreun partid, fără o campanie electorală vizibilă, fără mulţi bani pompaţi în campanie, Nicuşor Dan s-a prezentat în faţa bucureştenilor cu CV-ul său de matematician şi de "salvator al Bucureştiului" şi cu o campanie electorală orientată pe internet.
Iniţial, el s-a bucurat o susţinere importantă pentru candidatura sa - cea a democrat liberalului Cristian Preda care a anunţat că nu-l va susţine pe candidatul PDL, Silviu Prigoană , ci pe independentul Nicuşor Dan.
Ameninţat că va fi dat afară din PDL, Cristian Preda a făcut un pas înapoi şi nu a mai pomenit nimic despre susţinerea lui Nicuşor Dan.
Nicuşor Dan, candidatul-supriză
Nicuşor Dan a fost supriza alegerilor din Bucureşti, pentru că a ieşit pe locul trei, după candidaţii USL şi PDL
Intrat în cursa ca un indepdnent aproape necunoscut, el a obţinut un scor de 9 la sută pe propriile puteri, fără a avea în spate vreo maşinărie de partid.
Scorul îl propulsează direct în Consiliul General al Muncipiului Bucureşti, unde a obţinut un post de consilier general.--fb1
Niocuşor Dan a preferat o campanie electorală pe reţelele de socializare şi a avut succes cu acest tip de campanie.
A fost unul dintre cei mai prezenţi candidaţi la internet, iar în diferite sondaje de opinie realizate de diferite portaluri politice, el era cotat cu cele mai mare şanse.
În cadrul unui sondaj de opinie realizat de politicaromaneasca.ro pe pagina oficială de facebook, Nicuşor Dan a întrunit cele mai multe voturi de la fanii site-ului nostru.--fb2
Ceea ce arată că o campanie bine făcută pe internet şi focusată pe un public ţintă îţi poate aduce voturi preţioase.
Un alt atuu ar fi faptul că este un candidat tânăr, preferat mai ales de generaţia tânără care se simte nereprezentată de ceilalţi candidaţi.
Un alt avantaj pe care a mizat : independenţa politică. El a fost perceput ca un candidat anti-sistem. Se pare că electoratul saturat de partide s-a regăsit în candidatul independent Nicuşor Dan care a vrut să arate că nu este subordonat intereselor de partid şi că este în "în slujba oamenilor" .
Şi în fine, activitatea sa în domeniul neguvernamental, la Asociaţia "Salvaţi Bucureştiul" pe care a înfiinţat-o şi mesajul pe care l-a transmis de respectare a legii in dezvoltarea urbana a Capitalei i-a atras un număr semnificativ de voturi.
Cine este Nicuşor Dan?
Nicuşor Dan a intrat pentru prima dată în atentia opiniei publice atunci cand infiinţat "Asociaţia Salvaţi Bucureştiul", care militează pentru respectarea legii in dezvoltarea urbană a Capitalei.
Nicusor Dan are 42 de ani, este matematician de profesie, cu un doctorat la Paris, dar este şi un cunoscut activist social.
Lumea politica l-a perceput ca pe un om anti-sistem, care s-a facut remarcat printr-o campanie foarte intensă pe Internet.
Surpriză de proporţii. PP-DD, locul trei pe ţară
Prezent pentru prima dată la o confruntare cu electoratul , partidul lui Dan Diaconescu iese pe locul trei pe ţară, depăşind partide precum UNPR sau UDMR.
Liderul PP-DD, Dan Diaconescu, a evidenţiat faptul că partidul său a obţinut un scor excepţional pentru o formaţiune care participă prima oară la alegeri.
"Am câştigat localităţi importante ale României, am reuşit să câştigăm municipiul Brăila împreună cu spaima ciocoilor, Sorin Ovidiu Bălan. Am reuşit să câştigăm municipiul reşedinţă de judeţ al Sălajului, am reuşit să câştigăm Zalăul, cu Otto Haller, am luat puterea de la Caracal până la Slatina", a spus Diaconescu.
Scorul PP-DD este suprinzător, în condiţiile în care acesta este un partid nou pe scena politică, nu are o disciplină de partid în spate şi nici o "maşinărie de partid" pusă la punct în ţară şi nici infrastructura necesară.
Dan Diaconescu s-a bazat aproape exclusiv în această campanie pe imaginea sa.
El a fost prezent aproape în toată ţara pentru a fi alături de candidaţii săi şi a le transfera din capitalul său de imagine.
PP-DD s-a bazat pe un puternic mesaj de condamnare a întregii clase politice, folosind mesaje de genul "PP-DD este singura forţă politică ce se mai poate opune caracatiţei PSD" sau "Jos ciocoii".
Scorul PP-DD ar trebui să dea de gândit, având în vedere că alegerile locale sunt o repetiţie generală pentru cele parlamentare, iar în toamnă, la parlamentare, se va vota ununimonal, pe principiul "câştigătorul ia tot".