Nicolăescu: Să nu vă fie teamă că privatizăm sistemul medical
Eugen Nicolăescu a anunţat că Ministerul Sănătăţii doreşte dezvoltarea şi creşterea numărului consultaţiilor acordate în ambulatoriile de specialitate.
Articol de Flori Doman, 17 Ianuarie 2014, 15:58
Ministrul Sănătăţii Eugen Nicolăescu le-a spus, vineri, medicilor, reprezentanţilor asociaţiilor profesionale, ale asociaţiilor pacienţilor şi ai caselor de sănătate să nu le fie teamă că prin pachetul de bază se va privatiza sistemul medical.
"Să nu vă fie teamă că privatizăm sistemul medical, să nu vă fie teamă că transferăm nişte servicii din spital în pre-spital. Politica este aceea de a cheltui cât mai bine banul public. Vă sfătuiesc să apăraţi interesele profesiei şi ale pacienţilor. Cu cât vom transfera mai multe servicii medicale către ambulatoriu, cu atât vom face ceea ce este necesar pentru ţară", a spus demnitarul.
Potrivit acestuia, în prezent tariful pe caz ponderat în spital oscilează între 1.380-1.800 lei, în ambulatoriu fiind de 20 de ori mai ieftin.
Ministrul Sănătăţii a spus că, potrivit indicatorilor, în anul 2012, din cele 4,4 milioane de cazuri internate, aproximativ un milion de cazuri puteau fi rezolvate în ambulatoriu.
Potrivit lui Nicolăescu, ambulatoriul de specialitate reprezintă ambulatoriile integrate ale spitalelor (ambulatoriul se află în clădirea spitalului) şi cabinetele medicilor specialişti cu diferitele lor forme de organizare (cabinete medicale individuale, asociate, grupate, societăţi civile medicale) - fostele policlinici.
Nicolăescu vrea "să se dezvolte cât mai multe ambulatorii la spitalele publice"
Nicolăescu a declarat că doreşte să se dezvolte cât mai multe ambulatorii la spitalele publice şi i-a îndemnat pe managerii unităţilor spitaliceşti să îşi configureze serviciile medicale astfel încât tot mai multe consultaţii să se desfăşoare în ambulatoriu.
Demnitarul a mai spus că astfel vor creşte veniturile cabinetelor medicilor specialişti, arătând că bugetul pentru ambulatoriu a crescut de la 450 milioane în anul 2013 la 647 milioane în 2014.
"Vrem să dăm statutul ambulatoriului de specialitate de filtru în rezolvarea cazurilor, înainte de a se ajunge la spitalizarea lor, astfel încât internarea în spital să nu se facă decât dacă este neapărat nevoie. Vrem să tratăm cât mai multe cazuri în ambulatoriu. Putem spune că veniturile cabinetelor medicilor de specialitate vor creşte. Prin aceasta vor creşte inclusiv veniturile asistenţilor care vor lucra în acele cabinete. Politica de pachet medical este corelată cu cea de resurse umane", a mai spus Eugen Nicolăescu.
În ceea ce priveşte programul în ambulatorii, ministrul a spus că va exista o tură dimineaţă şi alta după-amiază, menţionând că se va lua în considerare şi o altă tură în zilele libere dar numai după consultarea cu actorii implicaţi.