Nicolăescu: Din 2014 pacientul va decide asupra medicamentelor pe care le va lua
Ministrul Sănătăţii, Eugen Nicolăescu, a anunţat că există în acordul cu FMI o prevedere din programul Minsterului Sănătăţii prin care medicul va fi obligat să informeze pacientul ce medicamente i se potrivesc de la cele generice la cele originale.
Articol de Florin Firu, 03 Septembrie 2013, 20:41
Prezent, marţi, la Craiova, Eugen Nicolăescu a făcut o trecere în revistă, în faţa reprezentanţilor medicilor şi pacienţilor, a proiectele de acte normative pe care le promovează pentru reforma din sistemul sanitar.
Creşterea rolului medicului de familie şi a numărului consultaţiilor în ambulatoriu faţă de cele din spital sunt două dintre cele mai importante aspecte ale reformei sistemului sanitar prezentate de ministrul Eugen Nicolăescu, informează corespondentul RRA.
Ministrul Sănătăţii a anunţat că începând cu 2014 se are în vedere creşterea substanţială a fondurilor alocate medicinei prespitaliceşti şi dezvoltarea îngrijirilor la domiciliu şi a celor de paleaţie.
"E absurd să ţii în spital un om încă trei-patru zile numai ca să-i faci trei injecţii pe zi, în loc să-l trimiţi acasă şi să trimiţi o asistentă care să-i facă cele trei injecţii pe un program de îngrijire la domiciliu", consideră Nicolăescu.
Ministrul Sănătăţii a mai declarat în premieră la Craiova că, potrivit acordului cu Fondul Monetar Internaţional, de anul viitor pacienţii vor fi informaţi obligatoriu cu privire la medicamentele care le vor fi prescrise.
"Vom introduce o normă începând cu contractul-cadru pe anul 2014 - şi o spun poate în premieră pentru dumneavoastră astăzi, va fi în curând publică această informaţie - în acordul cu Fondul Monetar Internaţional avem o prevedere pe programul Ministerului Sănătăţii prin care medicul va fi obligat să informeze pacientul ce medicamente i se potrivesc, de la generic până la original, şi pacientul să decidă, să opteze", a precizat acesta.
Chiar dacă potrivit agendei evenimentului nu au făcut obiectul dezbaterii, fondurile insuficiente acordate specialităţii de stomatologie şi problemele din această ramură medicală au reprezentat două dintre sesizările publicului.
"Oamenii nu-şi pot permite la ţară să-şi facă o proteză dentară. Pe mine m-ar interesa, comparativ cu medicii de familie, să ne oferiţi şi nouă un procent substanţial pentru că toată populaţia României are nevoie de serviciile noastre", a cerut Eugen Nicolăescu.
La dezbaterea de la Craiova au mai participat preşedintele Casei Naţionale de Asigurări de Sănătate, Cristian Buşoi, secretarul de stat Adrian Pană şi consilierul în Ministerul Sănătăţii, Victor Mora.