Nicolăescu: Coplata trebuie introdusă pentru împiedicarea abuzurilor
Ministrul Eugen Nicolăescu susţine că sistemul de coplată în sănătate va împiedica fraudele din sistem şi propune transferul unor servicii de la Direcţiile de sănătate publică spre autorităţile locale.
Articol de Radio România, 20 Martie 2013, 08:24
Coplata trebuie şi va fi introdusă, pentru a împiedica fraudele şi abuzurile din sistem, dar şi pentru a facilita accesul la serviciile medicale celor care nu beneficiază de un medic de familie sau de o policlinică în localitatea de reşedinţă, a afirmat ministrul Sănătăţii, Eugen Nicolăescu, într-un interviu pentru Radio România Actualităţi.
AUDIO Eugen Nicolăescu în dialog cu realizatorul RRA, Alexandra Andron
Ministrul a mai anunţat că vor exista şi anumite categorii de bolnavi care vor fi scutite de achitarea acestei taxe, dar nu a făcut precizări suplimentare în acest sens.
"Coplata se introduce conform legii de anul trecut. Totuşi, în România, lumea este săracă, oamenii se duc la spital pentru că n-au unde să se ducă în altă parte. Avem foarte multe comunităţi în care nu există o policlinică, în care omul să se ducă la un medic specialist. Sigur, sunt şi internări fictive în multe spitale, ca să-şi facă venituri. În consecinţă, ca să descurajăm abuzul de servicii medicale la spital, am zis: "Domnule, introducem o coplată". Într-o primă etapă, o coplată, am spus, modică, între 5 şi 10 lei pe caz externat", a spus Nicolăescu pentru Radio România.
Ministrul Sănătăţii, Eugen Nicolăescu, a mai declarat că prin reorganizare se intenţionează transferul unor servicii de la Direcţiile de Sănătate Publică , de exemplu, către consiliile locale şi a pledat pentru reîncadrarea medicilor şi asistentelor în spitale.
El a mai anunţat că până acum, Guvernul şi Parlamentul şi-au exprimat tot sprijinul pentru proiectul, care va fi cel mai probabil discutat şi în şedinţa de miercuri a Executivului.
"Majoritatea judeţelor nu au medici specialişti. O parte din personalul medical din aceste DSP-uri n-are ce să facă şi atunci eu cred că o parte din acest personal putem să-l ducem în spitale, pe locurile pe care le avem libere, /.../ serviciul public. Avem o criză acută de asistenţi medicali, iar unii care, până la urmă, nu-şi găsesc nici colo, nici colo, ar putea să se ducă prin reorganizare către alte locuri de muncă", a spus Nicolăescu.