Nicolae Ciucă: Cei care încalcă jurământul lui Hipocrate ar trebui să fie pedepsiţi prompt şi aspru
Managerul şi directorul medical de la Spitalul Sfântul Pantelimon din Bucureşti şi-au dat demisia.
Articol de Radiojurnal, 08 August 2024, 07:33
Managerul şi directorul medical de la Spitalul Sfântul Pantelimon din Bucureşti şi-au dat demisia, aşa cum a cerut, miercuri, ministrul Sănătăţii, Alexandru Rafila.
Au apărut şi primele reacţii. Preşedintele Senatului, Nicolae Ciucă, lider al PNL, spune că cei care încalcă jurământul lui Hipocrate de a proteja şi de a servi ar trebui să fie pedepsiţi prompt şi aspru, dar şi că responsabilii de funcţionarea şi îmbunătăţirea sistemului sanitar, pentru a preveni astfel de încălcări, cum ar fi ministrul sănătăţii, trebuie să acţioneze fără ezitare.
Din opoziţie, preşedintele USR, Elena Lasconi, îl acuză pe ministrul sănătăţii, Alexandru Rafila, că a încercat să ascundă adevărul în cazul abaterilor greave de la Spitalul Pantelimon.
Ea îi cere premierului Marcel Ciolacu să ia măsuri în acest caz.
Doi medici de la Spitalul Clinic de Urgenţă "Sfântul Pantelimon", reţinuţi sub acuzaţia de omor calificat
Acuzaţii fără precedent: doi medici specialişti în anestezie şi terapie intensivă de la Spitalul Clinic de Urgenţă ''Sfântul Pantelimon'' din Bucureşti au fost reţinuţi sub acuzaţia de omor calificat.
Este vorba despre dosarul deceselor suspecte de la secţia ATI, în luna aprilie. A fost reţinută şi o asistentă medicală acuzată de mărturie mincinoasă.
Cei doi medici sunt acuzaţi că au provocat decesul unui pacient de 54 de ani internat la terapie intensivă prin reducerea bruscă a dozei de noradrenalină, medicament esenţial în terapia intensivă, folosit pentru creşterea sau menţinerea tensiunii arteriale, informează redactorul RRA, Adriana Leu.
Procurorii notează că faptele au fost premeditate. O doctoriţă a redus la minim doza pacientului prima dată în luna martie. Bărbatul a fost salvat însă de o asistentă care a suplinit deficitul prin perfuzie.
Pe 4 aprilie, însă, cele două doctoriţe au redus din nou doza de noradrenalină, când pacientul a suferit un stop cardiorespirator urmat de deces.
"Practic, e vorba de punerea în acţiunea unui plan de a provoca decesul unor pacienţi, nu ştim pe ce criterii, dar se pare că medicii decideau că un pacient sau altul nu mai are şanse, nu se mai impune continuarea acestei terapii şi scădeau brusc doza de nora drenalină. Consecinţa a fost decesul", a spus Alexandru Anghel, procuror.
Procurorii susțin că până acum au dovezi că lucrurile s-au întâmplat astfel în cazul unui bărbat de 54 de ani, dar cercetările continuă şi pentru alţi pacienţi. Procurorul Alexandru Anghel a explicat şi de ce lucrurile sunt atât de complicate:
"Injectomatele care administrau noradrenalina nu erau alocate pe un anumit pacient şi existau mişcări nedocumentate ale acestor aparate, erau duse dintr-un salon în altul, mutat de la un pacient la altul, în funcţie de necesităţi. Noi am avut acces la înregistrările salvate de aceste aparate şi am putut să identificăm un anumit aparat şi un anumit pacient", a susținut Alexandru Anghel.
O asistentă medicală de la ATI ar fi minţit
În acest dosar a mai fost reţinută şi o asistentă medicală de la ATI, care în cele 3 zile în care a dat declaraţii ar fi minţit şi nu ar fi spus tot ce ştie cu privire la aspecte esenţiale ale cauzei.
Ancheta a fost demarată după ce, în aprilie, o asistentă a spitalului a sesizat procurorii în legătură cu decesul a 17 pacienţi.
Ea afirma că, între 4 şi 17 aprilie, personal medical ar fi redus voluntar doza de noradrenalină a unor bolnavi.
Ancheta internă a unităţii sanitare, a Ministerului Sănătăţii şi a Colegiului Medicilor nu au arătat că ar fi fost nereguli.
RADIO ROMÂNIA ACTUALITĂŢI - 8 august