Neoficial, recensământul continuă
Deşi autorităţile au anunţat oficial încheierea recensământului, unele primării continuă să adune date statistice de la cetăţeni.
Articol de Gina Poenaru, 03 Noiembrie 2011, 14:58
Primăriile care continuă să-i recenzeze pe cetăţeni o fac pe răspunderea lor, atrag atenţia reprezentanţi ai Institutului Naţional de Statistică.
Recensământul s-a încheiat oficial pe 31 octombrie şi autorităţile nu au luat nicio măsură de prelungire a perioadei.
Neoficial, însă, recensământul continuă, întrucât datele se mai colectează la unele primării din ţară.
Corespondenţii Radio România Actualităţi transmit că în mai multe localităţi au fost amenajate spaţii în care se mai pot completa formulare.
Preşedintele Asociaţiei Oraşelor, Tudor Banciu, crede că autorităţile locale profită de aceste zile puse la dispoziţie pentru centralizarea şi trimiterea datelor către birourile judeţene de statistică, pentru a mai recupera din procentele de populaţie neacoperite de recensământ, cum se întâmplă, de exemplu, la Botoşani.
Pentru că în municipiul Botoşani au rămas persoane nerecenzate, Primăria a organizat un serviciu de permanenţă pentru preluarea şi procesarea datelor de la populaţie.
Preşedintele Comisiei Locale de Recensământ, primarul municipiului Botoşani, Cătălin Flutur, a luat această decizie datorită adresabilităţii populaţiei către acest serviciu temporar.
"Sunt mai multe persoane care iniţial au refuzat să dea CNP-ul şi o parte care au fost plecaţi - foarte mulţi, în perioada asta, sunt la cules de porumb. Nu au fost recezaţi. Atunci am luat decizia să facem un centru temporar de recenzare, care va funcţiona până vineri seară. Am luat această decizie exact în urma faptului că s-au prezentat foarte mulţi după încheierea oficială a recensământului. Mai mult facem completări la CNP-uri", a spus Cătălin Flutur.
Cetăţenii care nu au fost recenzaţi sunt aşteptaţi la sediul Primăriei, din Piaţa Revoluţiei, între orele 8:00- 20:00, cu cartea de identitate, pentru a completa formularele de recensământ.
Până acum, câteva sute de persoane au preferat să completeze formularele la primărie.
Ei au spus că nu au putut fi recenzaţi pentru că nu au fost acasă, fie au fost plecaţi din ţară.
Alţii au spus că au venit la Primărie din teama de a nu fi amendaţi, pentru că au comunicat recenzorului CNP-ul.
Informaţiile vor fi preluate până vineri de angajaţii Primăriei, care desfăsoară această activitate fără a fi remuneraţi suplimentar.
Centralizarea provizorie se va încheia pe 25 noiembrie, după care formularele vor fi prelucrate de Direcţia Judeţeană de Statistică.
În restul judeţului, recensământul a fost finalizat.
Primele date oficiale generale preliminare despre populaţia şi locuinţele din România vor fi disponibile la sfârşitul lunii ianuarie, anul viitor, când vor fi trimise şi spre Biroul European de Statistică, Eurostat, a anunţat preşedintele INS, Vergil Voineagu.
El s-a plâns de "uriaşa presiune mediatică, de cele mai multe ori rău intenţionată", la care a fost supusă prima etapă a recensământului, cea de colectare directă a datelor.