Negocierile privind Legile dialogului social, din nou amânate
Negocierile dintre sindicate, patronate şi reprezentanţii Ministerului Muncii privind pachetul de legi ale dialogului social vor fi reluate săptămâna viitoare, după ce luni, s-au discutat principii generale, fără a se stabili ceva concret.
Articol de Diana Domenico, 29 Martie 2011, 09:38
Partenerii sociali au cerut, luni, ca legile sindicatelor, patronatelor, legea conflictelor de muncă, cea a negocierii contractelor de muncă şi legea Consiliului Economic şi Social să fie legi organice, care să nu mai poata fi schimbate prin ordonanţe de urgenţă.
Prima rundă de negocieri din acest an privind Codul de dialog social nu a fost lipsită de divergenţe, de această dată mai ales în rândul patronatelor.
Unele susţin că discuţiile ar trebui să ţină cont şi de punctele comune la care comisia tripartită a ajuns în negocierile anterioare, în timp ce altele susţin exact contrariul.
Dan Matei Agathon, purtătorul de cuvânt al Alianţei Confederaţiilor Patronale din România a declarat că nu s-au negociat decât "două legi şi jumătate".
"S-au electrocutat şi patronatele şi sindicatele, pentru că nu se poate să impui faptul că, nu ştiu, cinci confederaţii sindicale şi două patronale au negociat două legi şi jumătate şi să le impui acum celor nouă organizaţii patronale din ACPR", a spus acesta.
Prim-vicepreşedintele Blocului Naţional Sindical, Ion Pisc, a declarat că ministrul muncii a cerut atât sindicatelor, cât şi patronatelor ca până săptămâna viitoare să transmită amendamente la pachetul de legi ale dialogului social.
La rîndul lui, secretarul de stat, Valentin Mocanu a declarat că speră ca partenerii sociali împreună cu guvernul să ajungă la un consens privind aceste legi.
"Putem să luăm în discuţie anumite propuneri pe care le-au mai făcut partenerii sociali pe această temă să putem relua această dezbatere", a declarat Mocanu.
Valentin Mocanu a mai precizat că până la această dată nu există un termen limită de finalizare a negocierilor.