Negocierile pentru OLTCHIM, reluate
Punctul principal al discuţiilor este modalitatea de preluare a companiei Arpechim.
Articol de Radio România, 27 Septembrie 2012, 12:00
La Bucureşti au fost reluate, joi, negocierile asupra contractului de vânzare-cumpărare a acţiunilor Oltchim, câştigate la licitaţie de Dan Diaconescu.
Avocaţii omului de afaceri spun că tema principală a discuţiilor este modalitatea de preluare a companiei Arpechim, fără de care combinatul de la Râmnicu Vâlcea nu poate funcţiona.
Avocaţii lui Dan Diaconescu susţin că au "măsuri de protecţie" în legătură cu eventualitatea în care băncile creditoare ale Oltchim vor dori să blocheze conturile Oltchim, din cauza datoriilor.
"Avem măsuri de protecţie şi în legătură cu Petrom, BCR şi în legătură cu băncile", a declarat joi Daniel Fenechiu, unul dintre avocaţii lui Diaconescu, fără să dea detalii.
Fenechiu a adăugat că joi discuţiile cu OPSPI vor viza cererea lui Dan Diaconescu prin care acesta a solicitat de la OPSPI asigurări că societăţile deţinute de Ministerul Economiei la care Oltchim are datorii nu vor solicita intrarea companiei în insolvenţă, după vânzarea acţiunilor.
Proteste la OLTCHIM
Între timp, salariaţii de la Oltchim au ieşit, din nou, joi dimineaţă, în faţa combinatului.
Ei cer în continuare plata salariilor restante şi reluarea activităţii şi spun că nu mai cred în promisiunile autorităţilor.
Guvernul a promis că, dacă privatizarea eşuează, va aloca săptămâna viitoare un împrumut de 40 de milioane de euro, cu ajutorul căruia Oltchim poate relua activitatea.
Preşedintele Uniunii Naţionale a Practicienilor: Singura soluţie, insolvenţa
Singura soluţie viabilă pentru Oltchim este insolvenţa, consideră preşedintele Uniunii Naţionale a Practicienilor în Insolvenţă din România, Arin Stănescu, prezent la o conferinţă pe teme economice.
El spune că numai un plan de reorganizare bine gândit mai poate salva combinatul şi adaugă că niciun investitor serios nu se implică în procesul de privatizare al unei societăţi fără să ştie situaţia concretă privind activele, pierderile sau problemele din acea firmă.
Şi secretarul general al Asociaţiei Oamenilor de Afaceri din România, Cristian Pârvan, este de aceeaşi părere şi adaugă faptul că în timpul reorganizarii specialiştii în domeniu trebuie să aleagă un model viabil de funcţionare din punct de vedere tehnologic pentru Oltchim, unul care să fie bineînţeles viabil şi din punct de vedere economic.