Negocierile Guvern - Sindicate au eşuat
După mai bine de trei ore de discuţii, sindicatele nu au ajuns la nicio inţelegere cu premierul Emil Boc.
Articol de Simona Mihăescu, 18 Septembrie 2010, 18:48
Întâlnirea care a avut loc sâmbătă, la Palatul Victoria, nu a dus la niciun rezultat pozitiv, liderii sindicatelor participante la discuţii anunţând la iesire, că de miercuri vor incepe protestele masive.
Peste 20 de mii de salariaţi ar putea veni la Bucureşti, pe 22 septembrie
Luni este programat un pichet in fata Guvernului, iar pe 22 septembrie sunt aşteptaţi să sosească la Bucuresti 20.000 de membri de sindicat din toata tara, pentru a protesta ăîn Piaţa Revolutiei şi la Palatul Victoria.
Preşedintele executiv al Federaţiei sindicale Spiru Haret, Marius Nistor, a declarat că toate măsurile luate de Guvernul Boc au dus la accentuarea stării de sărăcie a salariaţilor din domeniile bugetare şi din mediul privat.
"In momentul de faţă, in afară de faptul că premierul Emil Boc este liderul sindical a 22 de milioane de români, nu a putut sa ne ofere soluţii", a declarat Nistor, la finalul întâlnirii de la Palatul Victoria.
"Emil Boc ne-a anunţat că al 13 lea salariu şi primele de vacanţă nu se vor mai acorda in 2011", a precizat Marius Nistor.
El a mai spus că va fi trimisă o delegaţie a sindicaliştilor la Bruxelles "pentru a prezenta modul în care decurge dialogul social in Romania".
Şi liderul Cartel Alfa, Bogdan Hossu este nemulţimit de rezultatul discuţiilor cu premierul Emil Boc.
El a declarat că în următorii patru ani se doreşte îngheţarea salariul minim pe economie.
Premierul s-a întâlnit sâmbătă, cu liderii sindicali
Premierul Emil Boc s-a întâlnit, sâmbătă, la Palatul Victoria, cu reprezentanţi ai confederaţiilor sindicale.
Întâlnirea a fost programată după ce discuţiile de vineri sindicalişti şi reprezentanţii Ministerului Muncii s-au încheiat fără rezultate.
În cadrul negocierilor pe tema noii legi a salarizării din sectorul bugetar, s-a stabilit doar o nouă întâlnire pentru marţi, pentru o discuţie privind salariul minim.
Sindicatele cer păstrarea raportului de 1 la 12 între cel mai mic şi cel mai mare salariu din sistemul public şi nu de 1 la 15, cum propune Guvernul.
Ele mai vor ca salariul de bază corespunzător nivelului unu să fie salariul minim garantat în plata pe economie şi solicită ca acesta să fie de 750 de lei, faţă de 640, cât propune executivul.
Sindicatele nu doresc modificări la Codul Muncii
După întâlnire, sindicaliştii au precizat că până în acest moment nu ştiu să se fi stabilit cuantumul salariului minim.
Ei şi-au reafirmat intenţia de a susţine ca salariul minim să fie de 50 % din salariul mediu pe economie, fără a preciza o sumă în acest sens.
Noua lege de salarizare unitară ar trebui să fie gata în această lună, astfel încât să intre în vigoare la 1 ianuarie 2011.