Negocierile directe israeliano-palestiniene ar putea asigura o pace durabilă în Orientul Mijlociu
România consideră că reluarea negocierilor israeliano-palestiniene, după reuniunea Cvartetului din luna iulie, este cea mai bună modalitate pentru obţinerea a două state care să convieţuiască în pace şi securitate.
Articol de Petruţa Obrejan, 08 Iulie 2011, 20:52
Numai o soluţie negociată între părţi poate fi implementată pe teren şi poate reprezenta o baza solidă pentru o pace durabilă şi cuprinzătoare, se precizează într-un comunicat al MAE.
De asemenea, se mai arată că, sunt premature speculaţiile cu privire la poziţia de vot a României în eventualitatea introducerii unui proiect de rezoluţie ONU cu privire la o solicitare a conducerii palestiniene de a solicita statutul de stat membru cu drepturi depline.
”Am luat notă de decizia conducerii palestiniene de a solicita la ONU statutul de stat membru cu drepturi depline pentru statul Palestina. Analizăm formele pe care le poate lua şi implicaţiile proiectatului demers palestinian. În condiţiile în care acest demers nu s-a concretizat, speculaţiile privind poziţia de vot a României în eventualitatea introducerii unui proiect de rezoluţie ONU pe această temă sunt premature” se subliniază în comunicatul MAE.
Ministerul de Externe informează că, în prezent, România analizează implicaţiile proiectului de rezoluţie al ONU, iniţiat de autorităţile palestiniene şi de Liga Arabă, pentru recunoaşterea unui stat palestinian în această toamnă.
Premierul israelian Benjamin Netanyahu a subliniat acum două zile, la Bucureşti, că nu are niciun fel de precondiţie pentru începerea negocierilor, dar, pentru obţinerea păcii, pe lângă deschiderea Israelului de a accepta un stat palestinian, şi aceştia trebuie să fie pregătiţi să accepte statul evreu.
Benjamin Netanyahu a efectuat, miercuri, o vizită de lucru la Bucureşti, fiind primit de premierul Emil Boc şi preşedintele Traian Băsescu, ocazie cu care partea română a reafirmat public susţinerea pentru soluţia celor două state pentru două popoare, în privinţa problematicii israeliano-palestiniene.