Negocierile dintre profesori şi Guvern au eşuat
Negocieri eşuate la Ministerul Muncii, după întâlnirea dintre sindicaliştii din educaţie, ministrul muncii, Ioan Botiş, şi cel al educaţiei, Daniel Funeriu.
Articol de Cristina Ghioca, 21 Octombrie 2010, 16:52
Principala nemulţumire a sindicatelor, ai căror reprezentanţi au ieşit de la negocieri la scurt timp după începerea discuţiilor, este legată de faptul că salariile din educaţie vor rămâne foarte mici şi anul viitor.
Reprezentanţii Executivului au propus o nouă grilă a coeficienţilor de salarizare pentru Educaţie, care să fie însă aplicată din 2013, ofertă refuzată de sindicalişti, care au solicitat intrarea în vigoare a majorărilor din 2011.
Cel mai probabil, discuţiile vor fi reluate săptămâna viitoare.
Preşedintele Federaţiei "Spiru Haret", Gheorghe Isvoranu, a declarat la finalul întâlnirii, că actualii coeficienţi, uşor majoraţi, vizează perioada de după anul 2013, iar acest lucru nu poate fi acceptat.
Potrivit acestuia, deşi sindicaliştii au solicitat să se discute despre salariile care vor fi plătite în 2011, reprezentanţii Guvernului au refuzat să facă acest lucru, astfel încât dacă Legea salarizării va fi asumată de Guvern, acest lucru va însemna o permanentizare a diminuării salariale în Educaţie.
Propunerea guvernului ar putea fi acceptată, dacă salariul minim va fi majorat în 2011
Prim-vicepreşedintele Federaţiei Sindicatelor Libere din Învăţământ, Ion Hancescu, a declarat că aplicarea din 2013 a coeficienţilor majoraţi ar putea fi acceptată doar în condiţiile în care Guvernul ar accepta creşterea salariului minim pe economie la 700 de lei, începând cu 1 ianuarie 2011.
Preşedintele Federaţiei Alma Mater, Anton Hadăr, a declarat că în toate dezbaterile este invocat FMI şi din acest motiv nu s-a putut discuta despre legea de salarizare pe anul 2011, ci doar de legea cadru de salarizare.
Liderul Federaţiei "Spiru Haret" a spus că dacă reprezentanţii Guvernului vor mai invoca Fondul Monetar Internaţional şi cererea acestuia de diminuare a cheltuielilor de personal, vor solicita renunţarea la Guvern, Parlament şi Preşedinţie şi păstrarea şefului FMI pentru coordonarea activităţilor din România, pentru a face economii.
Ministrul Educaţiei, Daniel Funeriu, a declarat că, din punctul său de vedere, discuţiile de joi cu sindicatele reprezintă un pas înainte.
Ministrul Muncii, Ioan Botiş, declara, miercuri, după întâlnirea cu reprezentanţii FMI, ai Băncii Mondiale şi ai Comisiei Europene, că varianta finală a Legii salarizării va fi gata în două săptămâni, el asumându-şi prezentarea ei în Guvern săptămâna viitoare.