Negocierile cu reprezenţanţii financiari internaţionali, pe ultima sută de metri
Guvernul îi va trimite Parlamentului proiectul bugetului pe anul viitor cel mai probabil vineri, după cum a anunţat premierul Victor Ponta, dar discuţiile cu misiunea creditorilor internaţionali nu s-au încheiat.
Articol de Politica Romaneasca, 09 Decembrie 2014, 08:38
Reprezentanţii finanţatorilor internaţionali, prezenţi zilele acestea, la Bucureşti, spuneau că aşteaptă o serie de măsuri propuse de Guvern, care să acopere golul lăsat de anumite măsuri luate înaintea campaniei electorale.
Dacă la sfârşitul săptămânii trecute se vorbea de poziţii diametral opuse, adică Guvernul insista pentru 1,4, deficit bugetar, chiar mai mult decât atât, FMI-ul solicitând o cifră mult mai mică, de 0,9% , de data aceasta se pare că poziţiile s-au mai apropiat.
Potrivit redactorului RRA, echipele tehnice ale Ministerului de Finanţe au muncit aproape toată ziua la refacerea calculelor şi au încercat să reconcilieze cele două poziţii.
Premierul Victor Ponta a explicat de mai multe ori că solicitarea forurilor internaţionale este inacceptabilă, pentru că ar însemna reducerea sumelor alocate pentru investiţii sau sănătate.
În plus, România trebuie să aloce fonduri pentru apărare şi pentru cofinanţarea proiectelor europene, pe care, potrivit premierului, creditorii internaţionali le-au acceptat de principiu.
În pofida neînţelegerilor cu creditorii internaţionali, premierul Victor Ponta dă din nou asigurări că bugetul de stat pe anul viitor nu va aduce nicio mărire de taxe sau de impozite.
"Un buget pe 2015, care să prevadă foarte clar că nu se adaugă niciun fel de taxă şi impozit şi că se acoperă toate măsurile de creştere economică şi de protecţie socială deja adoptate, şi anume: rămâne în vigoare reducerea CAS cu cinci puncte procentuale, scutirea de impozit a profitului reinvestit, bineînţeles cota unică, dar şi indexarea pensiilor, a indemnizaţiilor pentru persoanele cu dizabilităţi şi a alocaţiilor pentru copii", promite premierul.