Negocierile cu FMI, în impas. Autorităţile române vor amânarea liberalizării preţului la gaze
Liberalizarea preţului la gaze pentru populaţie şi restructurarea companiilor din sectorul energetic sunt pe agenda discuţiilor pe care reprezentanţii FMI şi ai Comisiei Europene le au programate astăzi cu premierul Victor Ponta.
Articol de Iulian Olescu, 09 Februarie 2015, 09:19
Potrivit agendei zilei, delegaţia finanţatorilor internaţionali ar urma să fie primită în această seară, şi la Cotroceni.
Sunt ultimele întâlniri cu autorităţile de la Bucureşti înaintea încheierii misiunii de evaluare a celui de-al treilea acord succesiv al României cu FMI.
Negocierile trebuiau să se încheie vineri, au fost prelungite şi sâmbătă, însă nici atunci nu s-a ajuns la un consens.
Majoritatea problemelor par să fie legate de domeniul energiei.
Printre acestea, şi îngheţarea calendarului de liberalizare a preţului gazelor naturale pentru popuaţie, cu care finanţatorii internaţionali nu sunt de acord.
Conform calendarului negociat, preţul ar fi trebuit să crească şi în toamna anului trecut şi la începutul lui 2015 cu câte 2%, însă autorităţile române au anunţat amânarea acestor majorări şi prelungirea calendarului până în 2021.
Rămâne de văzut dacă se va ajunge la o înţelegere şi dacă misiunea FMI se va încheia cu o conferinţă de presă pentru anunţarea rezultatelor sau dacă, dimpotrivă, va fi vorba numai de un comunicat de presă, iar evaluarea actuală se va finaliza fără încheierea unui acord, la fel ca şi precedenta.
Ministrul Finanţelor, Darius Vâlcov, a anunţat, duminică seară, că guvernul nu este dispus să renunţe la îngheţarea tarifelor la gaze pentru populaţie.
El a spus că o posibilă scumpire ar putea avea loc cel mai devreme peste aproximativ şase luni.
Executivul nu va opri nici programul "Prima maşină", faţă de care experţii internaţionali au mai multe obiecţii, a mai afirmat ministrul Vâlcov la un post de televiziune.
"Marţi vom aproba plafonul pentru "Prima maşină", de 350 de milioane. Nu prea am înţeles de ce se opun, ceva cu alocarea pentru sănătate şi petru educaţie, deşi le-am arătat că noi am alocat faţă de 2011 cu 42% mai mulţi bani pentru sănătate şi inclusiv la rectificare vom veni şi vom face completări. Cinstit, nu am reuşit să îi convingem, dar asta nu înseamnă că nu o vom aplica", a declarat Vâlcov.