Negocieri tensionate pe tema disponibilizărilor de la CFR
Ministerul Transporturilor intenţionează să disponibilizeze este 7000 de angajaţi, în timp ce sindicatele propun măsuri alternative de reducere a cheltuielilor. Primele negocieri au eşuat.
Articol de Diana Domenico, 25 August 2010, 09:02
Negocierile dintre sindicatele feroviare şi administratorii CFR pentru evitarea concedierilor de personal continuă.
Reprezentanţii angajaţilor căilor ferate urmează să prezinte, miercuri, conducerii societăţilor care compun CFR, măsurile pe care le propun pentru reducerea cheltuielilor şi evitarea disponibilizărilor.
Pledând în favoarea concedierilor, administraţia invocă pierderile masive din sector, în timp ce sindicatele ameninţă cu acţiuni de protest.
Strategia prezentată luni sindicatelor prevede disponibilizarea a peste 7.100 de angajaţi din cele trei companii feroviare.
Măsura a fost luată ca urmare a pierderilor foarte mari înregistrate de acestea.
Numai pentru 2010 se estimează pierderi de circa un miliard şi jumătate de lei.
În aceste condiţii, ministrul de resort, Radu Berceanu, consideră că nu pot fi evitate concedierile, iar acestea ar trebui să înceapă chiar cu 1 septembrie. În urma disponibilizărilor şi reorganizării se aşteaptă ca economiile să crească cu aproape 800 de milioane de lei.
Sindicatele resping însă varianta disponibilizărilor, deoarece, în primăvara acestui an, alte peste 10.000 de persoane au rămas fără loc de muncă.
Negocieri tensionate
Luni a avut loc prima rundă de negocieri între sindicate şi administraţie pe tema disponibilizărilor , însă nu s-a ajuns la niciun rezultat.
Sindicaliştii au declarat, după negocieri, că vor analiza strategia de restructurare şi reorganizare a domeniului feroviar propusă de ministerul de resort şi vor prezenta soluţii pentru renunţarea la concedieri.
Sindicatele se opun disponibilizărilor şi spun că miercuri vor prezenta administraţiei noi măsuri pentru scăderea cheltuielilor.
În plus, au declarat că în cadrul primelor negocieri nu s-a adus în discuţie nicio cifră privind concedierile.
"Deocamdată, propunerile noastre privesc reducerea de cheltuieli, dar probabil că vom ajunge ca şi în cursul anului 2011 să renunţăm la o serie de prime, care, oricum, nu s-au acordat în ultimii doi ani de zile, prime care vor duce la reducerea cifrei de personal, pe care doresc s-o avanseze ca cifră de disponibilizări. E posibil să luăm în calcul şi eventuale mişcări sindicale", a spus Iulian Muntescu, liderul Federaţiei mecanicilor de locomotivă.
La rândul său, ministrul transporturilor, Radu Berceanu, a declarat că nu crede că poate fi evitată disponibilizarea celor 8.000 de feroviari, iar concedierile ar trebui începute chiar din septembrie.
În cazul în care negocierile vor eşua, sindicatele iau în calcul şi declanşarea protestelor.