Negocieri pentru medierea conflictului din Transnistria, la Viena
Reprezentanţii politici ai Chişinăului şi Tiraspolului pregătesc o nouă rundă de negocieri pentru reglementarea conflictului din Transnistria, care va avea loc pe 10 şi 11 aprilie la Viena.
Articol de Mircea Dascaliuc, 01 Aprilie 2014, 20:16
Între subiectele ce vor fi analizate se află situaţia şcolilor cu limba de predare română din regiunea transnistreană, asupra cărora continuă presiunile autorităţilor separatiste, precum şi problema creată prin interzicerea accesului fermierilor moldoveni la terenurile pe care le deţin în zona controlată de Tiraspol.
Corespondentul Radio România Actualităţi la Chişinău, Mircea Dascaliuc, explică poziţiile părţilor implicate în negocierile în formatul 5+2 pentru soluţionarea conflictului transnistrean.
Întâlnirea de marţi are loc în condiţiile unei preocupări tot mai intense atât din partea Organizaţiei pentru Securitate şi Cooperare în Europa, care doreşte o rezolvare cât mai rapidă a conflictului îngheţat din Transnistria, cât şi a diplomaţiei ruse, care reclamă o adevărată blocadă asupra zonei separatiste.
Preşedintele rus, Vladimir Putin, în convorbirile telefonice cu omologul său american, precum şi cu cancelarul german Angela Merkel, a vorbit despre necesitatea unor măsuri care să permită ridicarea blocadei asupra Transnistriei şi căutarea unor soluţii juste, cum le-a denumit acesta, pentru rezolvarea problemei transnistrene în ansamblu.
Ambasadorul Uniunii Europene în Republica Moldova, Pirkka Tapiola, cât şi autorităţile de la Chişinău, neagă existenţa vreunei blocade şi susţin ideea acordării unui statut special regiunii transnistrene în cadrul teritoriului Republicii Moldova.
De asemenea, ambasadorul american la Chişinău, William Moser, s-a pronunţat ferm pentru realuarea urgentă a monitorizării de către OSCE a teritoriului tansnistrean, acţiunea fiind suspendată în octombrie 2013, unilateral, de către Tiraspol, mai informează corespondentul RRA, la Radio Chişinău.