Negocieri la Ministerul Muncii privind plata stimulentelor
Angajaţii din domeniul Muncii s-au solidarizat cu protestul sindicaliştilor de la Minsiterul Finanţelor şi solicită plata stimulentelor. Foto: Agerpres
Articol de Diana Domenico, 15 Octombrie 2010, 10:02
Ministrul Muncii, Ioan Botiş, a reluat vineri, negocierile pe tema stimulentelor cu reprezentanţii angajaţilor de la Casele de pensii şi Direcţiile de ocupare a forţei de muncă, după ce discuţiile de joi s-au încheiat fără succes.
Ministrul a promis sindicaliştilor din administraţie că va face toate eforturile pentru ca angajaţii din instituţiile subordonate Ministerului Muncii să primească stimulentele pe lunile august şi septembrie, a declarat la finalul negocierilor purtate vineri dimineaţa, liderul Sindicatului Naţional al Funcţionarilor Publici, Sebastian Oprescu.
Acesta a adăugat că în caz contrar, va fi declanşată greva generală, declarând că banii pentru aceste stimulente există.
Negocieri cu sindicaliştii din Educaţie
Vineri după-amiază, reprezentanţii sindicatelor din Educaţie au negociat , tot la Ministerul Muncii, pe tema legii de salarizare unitară.
Oficialii ministerului nu s-au înţeles cu sindicaliştii, iar negocierile vor fi realuate luni.
Sindicaliştii din Educaţie sunt nemulţumiţi pentru că, schimbându-se raportul dintre cel mai mic şi cel mai mare salariu din sectorul bugetar, Educaţia se va plasa în partea inferioară a grilei.
Sunt nemulţumiţi, de asemenea că măsurile de austeritate se vor permanentiza şi la anul.
Potrivit unei variante de proiect, majorarea maximă care se va aplica va fi de 12% şi asta mai mult în cazul salariilor mici.
O altă propunere este ca niciun salariat din sectorul bugetar să nu aibă mai puţin de 850 de lei brut, adică 600 sau 620 de lei net.
De aceste majorări ar beneficia între 550.000 şi 750.000 de angajaţi.
Salariaţii aflaţi în subordinea Ministerului Muncii au oprit , vineri, lucrul în semn de solidaritate cu protestele de la Ministerul Finanţelor.
Ei vor să continue protestele până la soluţionarea revendicărilor, spune liderul sindical Ingrid Moldoveanu.
"Aceşti bani pe care noi îi cerem nu-i cerem de undeva de unde nu-i au. Ei au fost alocaţi, ei au fost bugetaţi şi ştiau foarte clar că aceste drepturi trebuie să le acorde. Ştiţi foarte bine că decizia a fost a preşedintelui Băsescu care a venit şi a spus că nu mai trebuie date aceste stimulente. Aceste stimulente trebuie date pentru că ele sunt oricum foarte mici la salariile şi aşa foarte mici. Stimulentul în Ministerul Muncii împreună cu salariul nu depăşeşte 700-800 de lei. Ori, în condiţiile astea nu ajungem la 1.000 de lei de persoană", a spus Ingrid Moldoveanu.
Finaneţele au dat startul protestelor
Protestul funcţionarilor de la ministerul Finanţelor, început spontan miercuri, s-a extins şi la alte categorii de bugetari care s-au declarat solidare cu angajaţii de la Finanţe.
Mii de angajaţi de la administraţiile financiare, din trezorerii, din casele de pensii, din direcţiile de ocupare a forţei de muncă, din casele de asigurări de sănătate, din asistenţă socială şi din biblioteci au oprit în joi dimineaţă lucrul, în semn de solidaritate cu angajaţii de la Ministerul de Finanţe.
Peste 500 de angajaţi de la administraţiile financiare de sector din Capitală şi de la trezorerii au protestat în faţa Ministerului Finanţelor Publice, aceştia alăturându-se celor aproximativ 200 de angajaţi ai instituţiei care, timp de 24 de ore, au protestat pe holurile instituţiei.
Joi dimineaţă au încetat activitatea, pentru a doua zi consecutiv, angajaţi din Cluj, Iaşi, Prahova, Buzău, Timiş, Constanţa, Braşov, Vaslui, Neamţ, Galaţi, Alba, Arad, Gorj, Dâmboviţa, Argeş, Bihor, Covasna, Bistriţa-Năsăud şi Harghita.
Câteva zeci de cadre didactice din Capitală au protestat, joi noapte, la sediul Ministerului Educaţiei, în semn de solidaritate cu colegii din toate domeniile de activitate, aceştia cerându-i ministrului Daniel Funeriu să îşi dea demisia.