Negocieri eşuate la noul Cod al Muncii
Negocierile pe tema Codului Muncii au continuat, vineri, dar sindicatele şi patronatele au părăsit rapid întâlnirea după ce ministrul muncii, Ioan Botiş le-a respins toate propunerile.
18 Februarie 2011, 15:05
Sindicatele şi patronatelor au discutat, vineri, la Palatul Victoria, cu premierul Emil Boc şi cu ministrul Muncii, Ioan-Nelu Botiş, despre Codul Muncii.
Partenerii sociali au părăsit negocierile după aproape o jumătate de oră, deoarece atât primul-ministru, cât şi ministrul Muncii le-au respins "toate propunerile de modificare a Codului muncii".
Atmosfera nu pare să fi fost, cel puţin la început, una prea calmă, în condiţiile în care liderul Cartel Alfa, Bogdan Hossu, a plecat de la întâlnire după numai 30 de minute, iar declaraţiile sale au fost făcute pe un ton destul de ridicat, trădând nervozitate chiar.
Bogdan Hossu s-a arătat extrem de nemulţumit tocmai de anunţul premierului Emil Boc privind posibilitatea ca guvernul să îşi asume răspunderea în parlament pentru Codul Muncii.
Bogdan Hossu spunea că nu este normal ca primul ministru să facă un astfel de anunţ, în condiţiile în care peste numai o oră urmau să se întâlnească reprezentanţii guvernului cu cei ai sindicatelor şi patronatelor şi, eventual, o declaraţie putea fi făcută la finalul întâlnirii şi nu să se pronunţe înainte de a începe aceste discuţii.
"Am părăsit şedinţa deoarece Guvernul s-a autopronunţat pe Codul muncii. Ne-au declarat clar că nu vor să preia nimic din ceea ce am spus noi, am stat 28 de ore în negocieri până acum şi degeaba. Am înţeles că primul-ministru doreşte o dereglementare a pieţei forţei de muncă în favoarea speculatorilor, prin eliminarea contractului colectiv de muncă şi a prevederilor acestuia. Ne este clar că Executivul nu doreşte combaterea muncii la negru, că nu se doresc încasări mai mari de taxe şi impozite din munca salarială. Prin decizia Guvernului de azi (vineri n.r.) lucrătorii din România au fost condamnaţi la sclavagism. Atât nouă, cât şi lucrătorilor nu ne rămâne decât să trecem la acţiuni de protest dure, să ieşim în stradă cu pietre şi bâte, pentru că am înţeles că numai prin forţă, azi, în România, se mai poate obţine ceva", a susţinut Bogdan Hossu, preşedinte al CNS Cartel ALFA.
Reprezentanţii guvernului spun că întâlnirea continuă, că a plecat doar reprezentantul Cartel Alfa şi că în acest moment patronatele, restul sindicatelor, premierul şi ministrul muncii continuă negocierile pentru a finaliza acest act normativ.
Într-adevăr şi declaraţiile de până acum anunţau că întâlnirea de vineri ar urma să fie una decisivă.
Pe de o parte, PDL i-a mandatat pe premier şi pe ministrul muncii să finalizeze în cursul acestei săptămâni discuţiile pe Codul Muncii, de cealaltă parte sindicatele anunţaseră deja că vor decide luni programul acţiunilor de protest, în condiţiile în care forma finală a Codului Muncii dezavantajează angajaţii.
Este vorba despre prevederile privind contractele colective de muncă.
Acestea au generat cele mai aprinse discuţii, de-a lungul întâlnirilor de până acum au fost subiecte lăsate pentru acest final, niciodată nu s-au luat în discuţie tocmai pentru a nu apărea discuţii aprinse şi a putea continua pe celelalte prevederi şi a se conveni pe ele.
La primele întâlniri, atât sindicatele cât şi guvernul se arătau destul de mulţumite de faptul că se conveniseră odată 10 puncte, odată 17 puncte, acum se pare că a rămas cel mai aprins punct de discuţie, să zicem aşa, pentru că sindicatele nu sunt de acord cu reprezentanţii guvernului care vor să elimine prevederile privind contractele colective de muncă.
Liderii marilor confederaţii sindicale au anunţat se vor întâlni, luni, pentru a decide calendarul acţiunilor de protest.