NATO riscă să-şi piardă avansul tehnologic dacă nu investeşte în cercetare şi dezvoltare
Toţi membrii Comisiei pentru Ştiinţă şi Tehnologie din cadrul Adunării Parlamentare au avertizat că tehnologia NATO riscă să nu mai ţină pasul cu vremurile, inclusiv în materie de inteligenţă artificială.
Articol de Carmen Gavrilă, 08 Octombrie 2017, 14:04
NATO riscă să-şi piardă avansul tehnologic dacă nu investeşte în cercetare şi dezvoltare, avertizează raportul prezentat astăzi la Adunarea Parlamentară a Alianţei Nord-Atlantice, care se desfăşoară la Bucureşti.
Toţi membrii Comisiei pentru Ştiinţă şi Tehnologie din cadrul Adunării au avertizat că tehnologia NATO riscă să nu mai ţină pasul cu vremurile, inclusiv în materie de inteligenţă artificială.
Raportorul special, americanul Thomas Marino, a explicat că avantajul tehnologic al NATO este în curs de erodare, asta în timp ce asistăm la schimbări monumentale în domeniul ştiinţei şi tehnologiei şi la apariţia unor tendinţe care ar putea afecta echilibrul strategic în ce priveşte producţia pe termen scurt şi inteligenţa artificială pe termen lung.
Raportul arată că inovaţia apare mai ales în domeniul privat, deseori în zona IMM, start-up-uri, iar uneori este chiar vorba de indivizi, forţele NATO reuşesc cu greu să ţină pasul cu ritmul inovaţiilor tehnologice, iar economiile ţărilor aliate au pierdut monopolul asupra pieselor tehnologice strategice şi toate acestea creează provocări serioase la adresa comunitătii transatlantice, a explicat raportorul special Thomas Marino.
"Nu suntem nici pe departe pregătiţi să facem faţă acestor provocări, bugetele noastre de apărare stagnează, iar situaţia cercetării şi dezvoltării în apărare arată şi mai rău, mai ales în condiţiile în care Rusia şi China ne prind din urmă în acest domeniu. Bugetul Rusiei pentru cercetare şi dezvoltare în domeniul apărării s-a dublat din 2012 până în 2015, iar unii experţi consideră că bugetul de cercetare-dezvoltare al Chinei îl va depăşi până în anul 2022 pe cel al SUA", a spus Thomas Marino.
El a adăugat că NATO trebuie să-şi regândească întreaga strategie de cercetare-dezvoltare cu baza în inovaţie.
Asta ar însemna inclusiv o aprofundare a schimbului de informaţii, iar Alianţa trebuie să pună în legătură oamenii de ştiinţă şi inginerii din comunitatea transatlantică.