NATO a acceptat lansarea unei misiuni în Marea Egee pentru reducerea fluxului de refugiaţi
Potrivit secretarului american al apărării, Ash Carter, una dintre ţintele misiunii, solicitată de Germania, Turcia şi Grecia, o vor reprezenta reţelele de traficanţi de persoane.
Articol de Claudia Marcu, 11 Februarie 2016, 14:49
UPDATE Secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, a anunţat că o grupare navală aliată sub comandament german se va îndrepta "fără întârziere" în Marea Egee, pentru "a ajuta în lupta împotriva traficului uman".
Potrivit lui Stoltenberg, comandantul forţelor aliate în Europa ar putea ordona în orice moment unei grupări navale permanente să înceapă activităţile de supraveghere în Marea Egee.
Jens Stoltenberg a precizat că nu se urmăreşte oprirea bărcilor de migranţi, ci prevenirea traficului de fiinţe umane pe mare.
NATO a acceptat lansarea unei misiuni în Marea Egee care să ajute la reducerea fluxului de refugiaţi către Europa, a declarat ministrul german al apărării, Ursula von der Leyen.
Potrivit secretarului american al apărării, Ash Carter, una dintre ţintele misiunii, solicitată de Germania, Turcia şi Grecia, o vor reprezenta reţelele de traficanţi de persoane.
Între timp, Olanda a anunţat că va contribui, anul acesta, la paza frontierelor externe ale Uniunii Europene cu 250 - 300 de persoane.
Echipe de monitorizare din Olanda
Olanda participă deja la procesul de identificare şi înregistrare a refugiaţilor din insula Chios.
Olanda a luat decizia de a pune la dispoziţia unor ţări ca Grecia, Italia şi Bulgaria personal pentru paza graniţelor externe.
Echipele vor monitoriza graniţele şi punctele de trecere, însă responsabilitatea securităţii graniţelor va rămâne în continuare al ţărilor în cauză.
Acesta poate fi considerat un pas înainte spre înfiinţarea gărzii europene propusă de Comisia Europeană, propunere susţinută de Olanda, care asigură în acest moment Preşedinţia rotativă a UE.
În ultima săptămână, numărul refugiaţilor a început să scadă, însă nu este suficientă - a spus, ieri, premierul olandez Mark Rutte.
Implementarea Acordului UE cu Turcia şi întărirea graniţelor externe sunt considerate de Olanda esenţiale pentru rezolvarea crizei refugiaţilor.