Mugur Isărescu: Tratarea deficitului bugetar ca pe o floare la ureche, o mare eroare
Tratarea, în condiţiile actuale, a finanţării deficitului "ca pe o floare la ureche este o mare eroare", a declarat, marţi, Mugur Isărescu, guvernatorul Băncii Naţionale a României, la un forum privind pieţele financiare româneşti.
Articol de Iulian Olescu, 04 Octombrie 2011, 17:44
Guvernatorul BNR, Mugur Isărescu, a atras din nou atenţia asupra pericolului repetării în 2012 a greşelilor din anii electorali trecuţi şi spune că principala preocupare pentru anul viitor este dacă politicienii vor ieşi din tiparul precedentelor cicluri electorale, marcate de promisiuni desprinse de realitate.
Mugur Isărescu a adăugat şi că inevitabila revizuire a prognozelor de creştere economică va avea impact asupra bugetului de anul viitor.
"Ne schimbăm prognozele acum de creştere economică, în principal, pentru că nu mai putem să mizăm pe aceeaşi creştere a exportului, am fi nerealişti. Ce se va întâmpla în 2012, aproape contează mai puţin. Spun că în momentul în care ţi-ai schimbat prognoza urmează o serie de consecinţe în construcţia bugetară", a comentat guvernatorul BNR.
Mugur Isărescu a mai spus că, toată lumea ştie, "contribuţiile sociale trebuie să fie scăzute ca să aibă creştere economică, impozitele trebuie să fie scăzute, cheltuielile bugetare nu trebuie majorate, dar la a doua rundă de judecăţi constaţi că ambele sunt lucruri care pot să eşueze din primele şase luni".
"Prioritizarea investiţiilor, aşa este, 5% din PIB investiţii publice este extrem de mult. Eram cu cineva la o dezbatere oficială şi fiind ministru de finanţe spunea "40.000 investiţii publice neterminate, hai să le prioritizăm". Aşa este, dar reducerea lor ca soluţie pentru a acoperi reducerea CAS-ului, de exemplu, care ar împinge creşterea economică în sectorul privat înseamnă o dificultate în plus în a le prioritiza. Orice investiţie neterminată este o resursă imobilizată. Ştim asta din prima lecţie de la economie şi o ţară se dezvoltă şi îşi creşte nivelul de trai în măsura în care îşi mobilizează, nu imobilizează resursele. Resurse imobilizate, drumuri făcute până la jumătate, autostrăzi făcute pe o porţiune după care urmează o altă gâtuire. Care este efectul benefic al unei asemenea construcţii? Aşa este, prioritizarea investiţiilor este esenţială, dar hai să vedem dacă putem să o facem, şi ce înseamnă când ai 40.000 de proiecte neterminate", a mai afirmat oficialul BNR.
În cadrul reuniunii de marţi, de la BNR, a participat şi consilierul guvernatorului, Lucian Croitoru, care a apreciat că România trebuie să găsească un echilibru în politica fiscală între reglementări şi neintervenţie, echilibru ce ar trebui reflectat şi în Constituţie.
El a mai precizat că nu nivelul deficitului bugetar ar trebui reglementat prin legea fundamentală, ci mai degrabă cel al datoriei publice.