Mugur Isărescu: principala problemă, creşterea inflaţiei
Guvernatorul BNR, Mugur Isărescu a vorbit miercuri, la Bucureşti, la Forumul de cooperare cu ţările arabe din zona Golfului, despre previziunile economice ale României, dar şi despre oportunităţile de investiţii.
Articol de Iulian Olescu, 09 Martie 2011, 15:30
Banca Naţională prevede o creştere economică de 1,5% pentru acest an şi de trei ori mai mare pentru 2012, anunţă guvernatorul BNR, Mugur Isărescu.
El a spus că revenirea dezechilibrelor economice este puţin probabilă, dar că principala problemă rămâne creşterea inflaţiei, iar presiunile infraţioniste, observă guvernatorul, vin dinspre preţurile alimentelor şi cotaţiile petrolului.
Mugur Isărescu mizează pe o revenire a preţurilor internaţionale la petrol la valori mai reduse
El a spus că Arabia Saudită are capacităţi excendentare de extracţie de trei ori mai mari decât producţia Libiei, ca şi alte ţări, care s-au angajat să crească cantităţile de petrol extrase.
În consecinţă există probabilitatea unei reveniri a preţului la ţiţeiul brut, undeva sub 100 de dolari pe baril, probabil în jur de 80, dacă acesta va fi dovedit un preţ de echilibru. Şi sperăm că o corecţie în acest sens să o sufere şi preţurile la combustibili interni, mai devreme sau mai târziu. Oricum motivaţia cursului dolarului nu mai există, întrucât de la începutul acestui an leul s-a apreciat faţă de dolar, inclusiv datorită deprecierii leului faţă de euro cu aproape 7% a estimat guvernatorul BNR.
În privinţa evoluţiei economiei româneşti, Mugur Isărescu spune că prognoza BNR este de creştere cu 1,5% în 2011, dar că ea ar putea fi chiar mai mare, dacă s-ar realiza investiţii importante în agricultură şi infrastructură şi dacă s-ar îmbunătăţi absorţia fondurilor europene. Pentru 2012 prognoza de creştere economică este de 4 - 5%.
El a mai adăugat că trebuie încurajate în continuare exporturile, deoarece o creştere a acestora, mai rapidă decât a importurilor, ar reprezenta dovada că suntem pe drumul unei creşteri economice durabile şi că vom reuşi să reducem cel puţin parţial problemele structurale din economie.
Mugur Isărescu crede că oportunităţile de investiţii în România sunt numeroase şi că potenţialul ţării noastre este semnificativ.
"Eu cred că nu neapărat de bani, ci de antreprenori, de proiecte viabile şi de oameni în stare să ducă aceste proiecte la bun sfârşit. Altminteri, fără să descurajez pe cineva, ne trebuie şi o explicaţie ce s-a cam întâmplat în ultimii 20 de ani. Suntem o ţară cu multe proiecte neterminate. 40.000 de proiecte bugetare, de investiţii, sunt neterminate. Asta după mine, ca economist, spune aproape totul. Explică şi cum este creşterea economică, explică şi de ce încă avem inflaţia ridicată, explică şi de ce avem 5% din PIB, din buget alocat investiţiilor şi în acelaşi timp nu se simte", a opinat Isărescu.
Investiţii în infrastructură, agricultură, turismul, energia,
Guvernatorul BNR vede ca principale domenii în care investitorii străini şi în special cei din ţările din zona Golfului se pot implica infrastructura, agricultura, turismul şi energia.
Oficialii din ţările zonei Golfului au punctat şi ei potenţialul foarte mare al dezvoltării relaţiilor cu România, dar au apreciat că trebuie consolidată comunicarea bilaterală şi cadrul legislativ care reglementează mediul de afaceri.
Ei au precizat de asemenea că. deşi ţările din care provin nu au nevoie de capital, necesită tehnologie know how şi posibilităţi de muncă pe care România le poate oferi, potrivit redactorul RRA.