Mugur Isărescu: Nu poate fi ceva mai rău decât o criză financiară
Guvernatorul Băncii Centrale, Mugur Isărescu, susţine că "din punct de vedere economic şi financiar nu poate fi ceva mai rău decât o criză bancară şi financiară".
Articol de Radio România, 18 Iulie 2013, 13:49
Măsurile bancare preventive, care ar trebui să însoţească o economie în expansiune, nu mai sunt suficiente pentru evitarea crizelor, a declarat guvernatorul BNR, Mugur Isărescu, la o reuniune de profil.
Spania este, în opinia sa, exemplul cel mai elocvent, în acest sens.
Nici România nu a fost departe de o criză financiar-bancară, a mai spus şeful BNR.
"Se crede că o criză financiar-bancară este aşa ceva, care, dacă nu floare la ureche, este, oricum, o poveste. Eu vă spun că, din punctul meu de vedere, dar nu numai al meu, nu poate să fie ceva mai rău, din punct de vedere economic şi financiar, decât o criză bancară şi financiară. Este devastatoare; şi nu este devastatoare pe moment, are efecte pe ani întregi, pe generaţii. Apoi, este costisitoare. Vedeţi câţi bani s-au introdus în ţările dezvoltate, pentru salvarea băncilor", a spus Isărescu.
Guvernatorul a adăugat că nu numai băncile trebuie învinuite pentru expansiunea exagerată a creditelor, care a culminat în 2008, şi asta deoarce în acei ani a avut loc o dublare a veniturilor salariale, nu numai în domeniul privat, inclusiv în sectoare neviabile.
"Am supraevaluat masiv capacitatea administrativă a României de a absorbi nişte bani gratis"
Guvernatorul Băncii Naţionale a României (BNR), Mugur Isărescu, a declarat că a supraevaluat masiv şi dureros capacitatea administrativă a României de a absorbi fondurile europene.
"Inclusiv eu am supraevaluat masiv şi dureros pentru mine, capacitatea administrativă a României de a absorbi nişte bani gratis. Şi acum mă întreb, dar nu vreau să rămân în faţa dumneavoastră ca un tip ridicol, cu această întrebare, cum de nu reuşim să accesăm nişte bani gratis, când avem atâta nevoie de ei la nivel micro, vorbim de subcapitalizarea întreprinderilor. De aceea nu le dau băncile bani. Nu au bază de capital", a spus Isărescu, la colocviul "Spre o nouă arhitectură de supraveghere a pieţelor financiare".
Potrivit acestuia, istoric, capitalizarea s-a făcut prin acumulare primitivă de capital.