Mugur Isărescu: Nu mai este nevoie de austeritate
Guvernatorul BNR, Mugur Isărescu, susţine că în România nu mai este nevoie de politici de austeritate, cu o condiţie: menţinerea disciplinei fiscale.
Articol de Iulian Olescu, 09 Ianuarie 2013, 11:02
În acest an, România nu are nevoie să menţină politicile de austeritate de până acum, iar politica fiscală poate fi caracterizată drept normală.
Estimarea a fost făcută de guvernatorul Băncii Naţionale, Mugur Isărescu.
El a vorbit însă şi de o condiţie foarte importantă: menţinerea disciplinei fiscale.
"Cred că printr-o disciplină financiară adecvată - şi aceasta înseamnă o cheltuire cu prudenţă a banului public - nu este nevoie de ceea ce noi în ultimii ani am denumit sub cuvântul 'austeritate'. Deci, nu va fi nevoie de o continuare a austerităţii dacă disciplina financiară va fi suficient de puternică", a spus Isărescu.
Analistul economic Aurelian Dochia explică necesitatea disciplinei financiare în special prin prisma nevoii de a convinge pieţele internaţionale că economia României se află pe drumul cel bun şi nu este în pericol de a înregistra derapaje.
"Primul-ministru, Ministerul de Finanţe au repetat înainte de alegeri şi chiar după alegeri că nu se vor mai aplica noi măsuri de austeritate şi că anul 2013 va merge din punct de vedere fiscal pe parametrii deja cunoscuţi, nu se vor produce modificări în sensul unor creşteri de impozite şi taxe şi evident că asta înseamnă că va trebui să existe disciplină în ceea ce priveşte cheltuielile, pentru că trebuie să respectăm un deficit care să fie nu numai în acord cu Tratatul de la Maastricht, deci maximum 3% din Produsul Intern Brut, dar trebuie să fie un deficit care să dea un semnal pieţelor financiare internaţionale că situaţia din România este sub control şi că nu există riscul unor derapaje în ceea ce priveşte echilibrele macroeconomice", a spus Aurelian Dochia.
Situaţia economică în Europa "nu se va îmbunătăţi"
Situaţia social-economică în Europa nu se va îmbunătăţi substanţial anul acesta, este de părere comisarul european pentru muncă şi afaceri sociale, László Andor.
El a prezentat, la Bruxelles, un raport pentru 2012, an caracterizat drept foarte dificil, cu o situaţie socială în continuă degradare şi o rată a şomajului fără precedent în ultimii 20 de ani.
László Andor s-a referit şi la banii destinaţi României în cadrul Programului Operaţional Structural Dezvoltarea Resurselor - POSDRU.
"Într-adevăr, întreruperea plăţilor a afectat România şi din păcate, a afectat unii din beneficiarii fondurilor, însă apoi România a fost una din primele care a beneficiat de reluarea plăţilor, la sfârşitul anului trecut", a spus Andor, potrivit corespondentului RRA, Luminiţa Apostol.
Situaţia generată de suspendarea plăţilor pentru POSDRU a fost comentată şi de ministrul muncii, Mariana Câmpeanu.
"Categoric că au fost afectaţi nu numai cei care erau angajaţi, au fost afectaţi şi şomerii care participau la anumite cursuri. Eu sper din toată inima ca în urma auditului care va avea loc la sfârşitul lunii ianuarie să se deblocheze total POSDRU şi să facem plăţi în mod regulat", a spus Mariana Câmpeanu la Radio România Actualităţi.
Plăţile din cadrul POSDRU au fost deblocate de Comisia Europeană în urmă cu peste o lună, iar între timp, România a trimis la Bruxelles cereri de rambursare de 130 de milioane de euro.